Udruga za osmijeh na licu svakog djeteta "Zelenkapica" Široki Brijeg u Parku prirode Blidinje organizira novi ljetni kamp za djecu na novoj lokaciji

Škola u prirodi u kojoj djeca ne pitaju koliko traje školski sat

23.06.2022.
u 21:02

Daleko od svijeta televizora, interneta, gadgeta, Tik-Toka, Facebooka i PlayStationa… u prirodnom ozračju u kojem se čuju huk vjetra, pjesma zrikavaca, isprekidano kliktanje orla, širokobriješka Udruga za osmijeh na licu svakog djeteta "Zelenkapica" i ove godine na novoj lokaciji u Planinarskom domu Parka prirode Blidinje održava ljetni edukativni kamp za djecu, piše Večernji list BiH. 

U pitoresknoj dolini okruženoj planinskim vrhovima Vrana i Čvrsnice u nekoliko ljetnih turnusa voditelji kampa pod pedagoškom palicom prof. Vladimira Mikulića Vave i Maje Mikulić uz pomoć volontera i ostalog pratećeg osoblja djecu uče novim vještinama, zanatima koje im njihovi roditelji ne mogu priuštiti doma ili učitelji te nastavnici u školama.

Sva raskoš prirode

Za razliku od većine njihovih vršnjaka koji leptira, pticu ili ribu viđaju u slikovnicama, na TV ekranima, polaznici ljetnog kampa "Zelenkapica" sve to mogu u svojoj prirodnoj raskoši osjetiti uživo.

- Ljetni kamp "Zelenkapica" zamišljen je kao mala škola u prirodi. Ova mala škola uči, prije svega, voljeti i čuvati prirodu te živjeti u skladu s prirodom. Pokušavamo ponoviti kako se igrati i zabavljati bez laptopa, tableta i mobitela, barem u vrijeme trajanja kampa. Učimo djecu kako izgleda stvarno druženje s vršnjacima i koliko su važna prijateljstva te slične vrijednosti koje polako zaboravljamo.

Djeca uče kroz igru, stalno su u pokretu, upoznaju prirodu, druže se, vesele, pjevaju, glume, bave se sportom svaki dan, zdravo se hrane i dobro spavaju na čistom planinskom zraku. Na kraju odlaze puni pozitivnih dojmova - u kratkim crtama oslikava nam temeljnu konstrukciju na kojoj počiva škola ljetnog kampa "Zelenkapica" njegova voditeljica Maja Mikulić koja i ove godine zbog ogromnog zanimanja roditelja i djece mora jednostavno reducirati broj polaznika.

Ljetni kamp "Zelenkapica" predviđen je za dob od osam do 15 godina. Nakon što su prošli fazu "inicijacije", svi ti polaznici uglavnom nakon 17. godine života u kamp se kasnije vraćaju kao volonteri. Cijeli koncept kampa posvećen je prirodi, zdravlju i razvoju dječje kreativnosti.

Crtanje, ples, modeliranje...

Od samih prirodnih namirnica koje djeca konzumiraju u kampu, intenzivnog učenja engleskog jezika, niza kreativnih radionica snalaženja - orijentacije u prirodi, male škole biologije - ekologije, recikliranja, čišćenja prirode, štednje vode, korištenja ekoloških materijala, radionica za sve avanturiste pod nazivom "Indiana Jones" koja se sastoji od obuke za streličarstvo, streljaštvo do traženje skrivenog blaga, koje je posebno zanimljivo mlađim dobnim skupinama.

Među nekoliko radionica koje su zastupljene tijekom kampa - od likovne radionice, literarne, preko filmske, plesne, ove godine voditelji kampa izdvajaju tehničku radionicu. Tu se, kako ističu, naglasak stavlja na učenje polaznika modelarstvu, obradi materijala koji su uvijek u korelaciji s ostalim nastavnim predmetima.

Radionice su poticajne, razvijaju kreativnost, maštu i motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Sve to začinjeno je velikim brojem sportskih disciplina, među kojima se djecu uči i onim tradicionalnima, a posebno oduševljenje izaziva škola jahanja konja kroz prirodu.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?