Krunoslav Capak

Situacija u BiH se smiruje, ali na jesen će biti puno teže, bit će puno više zaraženih

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 07:00

Nakon dva tjedna, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izašao je iz samoizolacije. U razgovoru za Dnevnik.hr kaže kako pitanje je li Hrvatska otvorila granice s BiH zbog izbora, treba pitati političare. 

- Ja sam zadužen samo za epidemiološke aspekte. Ono što mogu epidemiološki reći je da porast broja slučajeva posljednjih desetak dana bio je importiran iz BiH, Srbije i s Kosova. Slučaj u Đakovu je povezan s Kosovom. Kad smo vidjeli da je takva situacija, mi smo predložili epidemiološki, da se uvede nešto strože na granice, a jedna od mjera je i samoizolacija koja je bila uvedena. 
To je najstrože upozorenje građanima. Ako vi govorite građanima - 'nemojte putovati u te zemlje jer tamo ima više koronavirusa nego što ga ima kod nas', to je slabo upozorenje. Ali ako im kažete da trebaju ići u samoizolaciju, to je strogo upozorenje, pojasnio je. 

- Ja ne znam kakva je danas situacija u BiH , oni su imali puno više od stotinu slučajeva nekoliko dana. Mislim da je danas nešto manje, koliko sam pratio negdje do 11 sati. Možda sad ima i koji više. Mislim da se situacija smiruje. Isto kao i kod nas, neće se odmah smiriti. Ovo što se danas registrira kao novooboljeli, oni su se izložili prije pet, sedam ili deset dana. Ne može se odjednom smiriti situacija. Bitno je to da se ta odluka sada mijenjala i skupa se mijenjala odluka Europske komisije pa je procijenjeno da odluka bude takva i da se izjednače sve treće zemlje. Mi nismo pustili granice otvorenima da ulazi tko želi i kako želi, istaknuo je Capak. 

Na upit može li netko doći u Hrvatsku na krštenje ili vjenčanje iz BiH, a nema hrvatsko državljanstvo, kaže kako to ovisi o graničnoj policiji zato što je tamo navedeno da moraju biti neodgodivi osobni razlozi. 

- Sad, jesu li to neodgodivi osobni razlozi, meni je to teško procijeniti. Mislim da se to sada više neće događati jer se odlučilo da će se mjere za treće zemlje na našim granicama postrožiti, naglasio je Capak. 

Komentirajući što se može očekivati na jesen, Capak kaže kako će se virus na jesen lakše prenositi. 

"Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se na jesen, lakše prenositi koronavirusna infekcija. Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Tada ćemo imati puno težu situaciju nego što je imamo sada", objasnio je. 

"Svjetska zdravstvena organizacija u zadnja je dva dana vrlo intenzivno komunicirala svoju bojazan da će koronavirusna infekcija na jesenm biti puno gora nego što je sada. To su znanstvenici koji znaju o čemu govore. Tu situaciju na jesen trebamo uzeti ozbiljno i trebamo se jako dobro za to pripremiti", rekao je i dodao kako to znači da će biti puno veći broj zaraženih i da će biti puno teže jer će se interpolirati s drugim respiratornim infekcijama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije