Moguća povezanost

SIPA ispitala Muhameda Mecu, zeta napadača Enesa Omeragića

Muhamed Meco
19.11.2015.
u 20:13

SIPA je danas ispitala Muhameda Mecu, zeta napadača Enesa Omeragića koji je jučer ubio dvojicu vojnika OS BiH. SIPA je Omeragića ispitala zbog mogućnosti da je na određeni način utjecao na Enesa Omeragića.

Kako je objavila Federalna televizija, Muhamed Meco je 2013. boravio u Siriji, odakle se, zajedno s drugim simpatizerima IDIL-a.

Meco je 2008. uhićen u velikoj antiterorističkoj akciji te je tri mjeseca prove u pritvoru u kao dio grupe Rijada Rustempašića koji se sumnjičio za planiranje napada na međunarodne institucije. No, tada je oslobođen svih optužbi te je pušten iz pritvora. 

Rustempašić je 2011. osuđen na četiri godine te se i sada nalazi u zatvoru. Njegov odvjetnik Senad Bilić za Klix.ba je rekao da Rustempašić nema nikakve veze s posljednjim napadom te da u posljednje tri godine nikada nije izlazio iz zatvora.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je potvrdio da je Enes Omeragić bio u kontaktu sa Muhamedom Mecom te kako je moguće da je bio pod njegovim utjecajem.

Šahin Omeragić, otac Enesa Omeragića, potvrdio je medijima da je njegov sin bio u dobrim odnosima sa zetom, ali da je teško reći je li bio pripadnik neke ekstremističke skupine.

Šahin Omeragić potvrdio je da on nije bio u kontaktu ni sa zetom ni sa kćerkom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije