Edin Ramić

Siguran posao za povratnika je temelj održivosti povratka

28.05.2017.
u 07:43

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je da je temelj održivosti povratka siguran posao za povratnika i gospodarski razvoj povratničke zajednice.

- Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2016. godini je u fokusu rada imalo pripremu projekata izgradnje objekata za trajno rješavanje stambenog pitanja raseljenih osoba i povratnika. Također, veliku pažnju smo posvetili uključivanju dobrih praksi u naše programe zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika. Smatram da je temelj održivosti povratka siguran posao za povratnika i gospodarski razvoj povratničke zajednice, zbog čega svoje aktivnosti usmjeravamo ka pronalaženju novih prilika za ulaganje i osiguranje dobrih uvjeta za poduzetništvo - kazao je Ramić u intervjuu za vijesti.ba.

Komentirajući koliko institucije RS-a pomažu projekte infrastrukture u lokalnim zajednicama, a koliko Ministarstvo, rekao je da partnere traže i na razini entiteta, ali i u lokalnim zajednicama.

- Nerijetko nam povratnici pomažu, prikupljajući dodatna sredstva. U programima infrastrukture realizirali smo 215 projekata te uložili oko 8 954 000 KM. Od toga je više od 5.200.000 KM uloženu u izgradnju putne komunikacije, te u prosjeku gradimo između 25 i 30 kilometara lokalne putne mreže godišnje. Ministarstvo je posvetilo pažnju sanaciji klizišta, popravci kanalizacijske i vodovodne mreže, te elektrifikaciji povratničkih naselja. Sufinancirali smo izgradnju društvenih objekata širom zemlje, posebno domova kulture, čitaonica i drugih objekata od koristi za obrazovanje i razvoj zajednice. Ulaganja u ovu vrstu objekata su oko 720 000 KM, gdje smo pomagali projekte koje je podržala i jedinica lokalne samouprave. Općine dosta surađuju s nama i na projektu zatvaranja kolektivnih centara - rekao je Ramić.

Upitan kada će se riješiti pitanje bh. jezika i nastave, budući da i dalje traje bojkot nastave u Vrbanjcima i Konjević Polju, naveo je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je nositelj osiguranja plaća nastavnicima, prevoza učenika i drugih potreba za izvođenje instruktivne nastave u Vrbanjcima i Novoj Kasabi.

- Razgovaramo s institucijama, nadam se da ćemo uskoro otvoriti proces i pokušati pomjeriti stvari s 'mrtve točke'. Jednake probleme dijele povratničke zajednice u Federaciji, mislim da trebamo zajednički dogovoriti nove mjere za povratnike, na koje će se vlade oba entiteta obvezati - rekao je, između ostalog, ministar Ramić. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:24 28.05.2017.

a mogli bi ovo pročitati hrvatski dužnosnici, i znaravno zapitati se gdje su Hrvati u ovoj priči... nikad se nisu borili da dobije se ovo ministarstvo i od tog ministarstva sto se dobije najmanje koristi imaju povratnici od toga. zna li itko i jedan projekat samozaposljavanja u sredinu gdje se hrvati vracaju ili bi trebali vratiti. dok se placaju troskovi dopunske skole za bosnjake u RS istodobno bosnjaci iamju paralelne skole u hercegovini i sbz a hrvati o tome mogu samo sanjati i u RS i onde gdje su bosnjaci u vecini...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?