Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SDA ne odgovara da SNSD bude dio vlasti na razini BiH

05. lipnja 2019. u 09:07 0 komentara 61 prikaza

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je kako je blokada procesa formiranja vlasti na razini BiH plod politikantstva i da to stvara problem i u funkcioniranju entiteta jer je potrebna ratifikacija međunarodnih sporazuma i potvrda aranžmana u kojima su često zajedno dva entiteta.

“To je nešto što urušava i ugled BiH. Za Vijeće ministara se kaže da je u tehničkom mandatu, ali ono nije ni u kakvom mandatu, jer za što god da se obratite, odgovor je da oni čekaju da odu i da ne mogu preuzeti obveze na sebe. To znači zaustavljanje i odgađanje projekata koje smo započeli s međunarodnim institucijama i aktivnosti s EU i tu se vidi nedostatak njihove vjerodostojnosti i legitimiteta”, naglasila je Cvijanović. Predsjednica Republike Srpske podsjetila je kako su europski dužnosnici puno puta upozoravali da je najvažniji uvjet trenutačno formiranje vlasti na razini BiH i u Federaciji BiH i ocijenila da je to sasvim logično poslije izbora.

“Postoji zbroj, matematika i način da bude formirana stabilna parlamentarna većina za funkcioniranje Vijeća ministara, ali su u pitanju politička igra i uvjetovanja u vezi s kandidatom za predsjedatelja ili priča o NATO-u”, rekla je Cvijanović za RTRS. Prema njezinim riječima, ta politička igra je koordinirana i dolazi iz Sarajeva.

“Ja bih to nazvala samovoljom jedne stranke koja je okupila druge stranke koje dijele njezino mišljenje u nastojanju da odmaknu SNSD od vlasti u Sarajevu, unatoč činjenici da je dobio najveću podršku građana i vjerodostojnost na izborima. SDA ne odgovara da SNSD bude u vlasti i oni su se, nažalost, povezali sa stranim čimbenikom i gaje to kao normalan ambijent u kojem neće doći u vlast oni koji su izabrani u RS-u nego neki drugi ili ćemo biti u ovom mrtvilu neopravdano dugo. To je štetno za BiH i entitete”, upozorila je Cvijanović.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.