Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SDA i HDZ BiH traže partnere za uspostavu vlasti

vjerljivom pobjedom na svim razinama, HDZ BiH se nametnuo kao nezaobilazan partner u formiranju vlasti. Najlogičniji partneri su im SDA i SNSD iako postoji bliskost i korektna suradnja i sa SBB-om
16. listopada 2014. u 08:58 6 komentara 2152 prikaza
pobjednici_014
Foto: Ilustracija, Vecernji.ba

Iako za konačnu sliku o tome tko će formirati vlast na državnoj i federalnoj razini treba pričekati uspostavu entitetskog doma naroda, već sada je jasno da su u najboljoj poziciji za poslijeizborne pregovore SDA i HDZ BiH.

Dobra pozicija

S približno 30 posto glasova na razini Federacije, SDA je u odličnoj poziciji za biranje koalicijskih partnera. Svoju dominaciju u hrvatskom biračkom tijelu potvrdio je i HDZ BiH pa zbog te činjenice, kao i iskustva s ‘platformom’, teško je zamisliti da bi bilo koja bošnjačka stranka ovaj put pokušala formirati vlast bez vodeće hrvatske stranke.

Bez obzira na mogući inženjering, ove dvije stranke imat će i najviše mjesta u Domu naroda, što im, uz dominaciju u svim županijskim parlamentima, osigurava dobru poziciju u pregovorima o uspostavi vlasti. Ne treba zaboraviti i da je riječ o tradicionalnim političkim partnerima koji su još prije izbora najavili suradnju.

Međutim, SDA i HDZ BiH ne mogu sami formirati vlast u Federaciji, niti mogu biti jedini partneri iz Federacije za uspostavu vlasti na državnoj razini. SBB i DF su stranke koje su zabilježile respektabilan izborni rezultat i sigurno će se s njim pregovarati.

Naravno, za uspostavu natpolovične većine u FBiH dovoljna bi bila i jedna od ove dvije stranke, ali neki njihovi međusobni dogovori prije izbora, kao i potreba da se osigura dvotrećinska većina u Parlamentu za ustavne reforme, mogli bi utjecati na to da i Radončić i Komšić budu ili ne dio vladajuće koalicije. Teorijski postoji i opcija u kojoj bi SDA završio u oporbi, ali teško je zamisliti takav scenarij niti je on izvjestan kako su poručili i lideri stranaka.

SNSD i partneri

Na državnoj razini će partneri iz Federacije vjerojatno biti stranke koje će činiti i entitetsku vlast. Hoće li ih na kraju biti tri ili četiri, tek će se vidjeti. Što se tiče Republike Srpske, i tu bi najlogičnije bilo da u državnu vlast uđe onaj politički blok koji uspostavi vlast na razini entiteta. Još uvijek je moguće prelijevanje mandata na jednu ili drugu stranu, ali čini se kako će SNSD sa svojim partnerima, DNS-om i SP-om doći do natpolovične većine.

Treba pričekati i konačan broj mandata koalicije “Domovina” i njihov mogući utjecaj na stvaranje parlamentarne većine u RS-u. Sigurno je da bi HDZ BiH držeći se dugogodišnjeg partnerstva sa SNSD-om radije u državnoj vlasti vidio ovu stranku nego SDS i PDP, no ostaje vidjeti u konačnici dogovor oko vlasti.

Nacionalni savezi

Upitno je kako će se prema ovom pitanju postaviti ostale stranke iz Federacije, kao i hoće li sama matematika, odnosno broj mandata u Parlamentu BiH, eliminirati jedan od dva srpska bloka iz razgovora o vlasti.

Ne treba potpuno odbaciti ni mogućnost obnove nacionalnog saveza SNSD-a i SDS-a na državnoj razini, ali i značaj činjenice da će u Predsjedništvu BiH sjediti kako sada stoje rezultati izbora, SDS-ov saveznik Mladen Ivanić.

  • Deleted user:

    Radoncic u koaliciji i Boze-pomozi ali Komsica treba izbjegavati na sve moguce nacine. Pa komsic je postao sinonim za Vuka Brankovica i S. Bajramovica. Tko sa njime tikve bude sadion nece ih jesti nego ce mu se o glavu razbijati.

  • Special_one:

    Hrvati su od majoriziranog naroda došli u nikad bolju poziciju, a sve zahvaljujući hrvatskom narodu koji se ujedinio za jednog čovjeka i jednu politiku, a to je ona politika koja ih mora zaštititi i donijeti im bolje sutra! Čović ovdje ... prikaži još! jedini ne može ispast iz igre jer je on član Predsjedništva BiH i ako neki, kao što su dosad radili, krenu ponovno taktizirati na štetu Hrvata, Čović može samo povući državnički potez i blokirati sve procese u državi, a znamo onda što to znači za ionako tanku državu. Zato danas i bh. "Dani" donose naslov "Proberi zastavu Dragane Čoviću", jer su svjesni da je jedino hrvatski narod u ovoj izbornoj utrci apsolutni pobjednik. Sad ili nikad - Čoviću, izabrali smo te, ostani dosljedan i daj nam izbornu jedinicu da se više nikad ne dogodi preglasavanje i da hrvatski narod postane zaštićen! Sve je u tvojim rukama predsjedniče svih Hrvata!

  • brodarevac:

    Šta tu ima da se vidi Čova voli Baju i to je od njihovog prvog susreta, mali čova uvjek traži velikog baju jer misli da će tako krimainal obadvojice ostati pod tepihom. ::::::: ti ovaku vlast, pola vlasti kod svih ... prikaži još! naroda je prcesuirano prebogato bez stida i srama da nastavi sa starim poslovima. A opet svi rade po zakonu kako je prvo nekadašnji premijer Branković rekao, a ostali s punom moralnom i političkom (ali ne i krivičnom) odgovornošću potvrdili.