DOZNAJEMO

Savjetnika Filipovića šalje u London, Žontara u Vatikan, a zaboravljenog Svena Alkalaja čak u New York

20.03.2019.
u 07:00

Još jedan stari Komšićev kadar vraća se u diplomaciju. Supruga novinara Senada Avdića, Danka Savić, bit će nova veleposlanica BiH u Španjolskoj

Nakon čistke skoro svih veleposlanika koje je imenovao njegov prethodnik, sadašnji, formalno hrvatski, član Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio je nove diplomatske predstavnike BiH iz svoje “kvote”, piše Večernji list BiH. 

Tko su novi veleposlanici?

Iako je riječ o mjestima koja bi trebali popuniti hrvatski kadrovi, Komšić je ostao pri praksi iz svojih ranijih mandata kada je na veleposlaničke pozicije planirane za Hrvate imenovao (i) kadrove drugih nacionalnosti. Večernji list doznaje kako je Komšić nominirao najmanje šest veleposlanika, od kojih su neki već bili u diplomatskoj službi dok je on obašao dužnost člana Predsjedništva BiH u dva mandata, od 2006. do 2014.

Kako doznajemo, njegov aktualni savjetnik u Predsjedništvu i predsjednik DF-a u HNŽ-u Branimir Jukić ponovno će u diplomaciju, i to kao veleposlanik BiH u Crnoj Gori. Jukić je već jedan veleposlanički mandat proveo u Podgorici, a zahvaljujući Komšiću, bio je i veleposlanik BiH pri NATO-u. Jukić se sad vraća u diplomatsku mrežu, i to na ne baš zahtjevno veleposlaničko mjesto u susjednoj Crnoj Gori pa se može reći da ga je šef poslao “na odmor”. Još jedan stari Komšićev kadar vraća se u diplomaciju. Supruga novinara Senada Avdića, Danka Savić, bit će, prema pouzdanim informacijama našeg lista, nova veleposlanica BiH u Španjolskoj. To što Savić nije Hrvatica, Komšića ni ranije nije sprječavalo da je postavlja na diplomatske pozicije rezervirane za Hrvate.

Tako je Savić bila veleposlanica BiH u Češkoj, a nakon povratka zbrinuta je u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH. Komšića je, da ne kažemo Hrvate, u nacionalnoj raspodjeli diplomatskih pozicija (opet) zapalo i mjesto veleposlanika u Pragu, a tamo će, po svoj prilici, zasjesti spisateljica Martina Mlinarević. Komšić je u deficitu s hercegovačkim kadrovima pa se Mlinarević, unatoč nedostatku diplomatskog iskustva, ni kriva ni dužna našla u poziciji diplomatskog predstavnika BiH u Češkoj. Uz Jukića, Komšić će u diplomaciju otisnuti još jednog svog savjetnika i stranačkog suradnika. Vanja Filipović bit će, kako doznajemo, novi veleposlanik BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu. U žiži interesa domaće javnosti Vanja Filipović je bio prije nekoliko godina kada su mediji objavili da je bio u društvu koje je sa Željkom Komšićem uživalo u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH.

Silajdžićev ministar

Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici bit će Igor Žontar. On je široj javnosti malo poznat, a riječ je o profesoru u Katoličkom školskom centru “Sv. Josip” u Sarajevu. Radio je Caritasu, a ispred Vrhbosanske nadbiskupije bio je izabran na mjesto koordinatora za međureligijski dijalog pri Svjetskoj konferenciji religija za mir. Bio je i tajnik HKD Napredak. Najveće iznenađenje za mnoge mogla bi ipak biti Komšićeva odluka da iz zaborava izvuče Silajdžićeva ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. Ovaj “provjereni kadar” doći će, kako doznajemo, na mjesto voditelja Misije BiH pri UN-u u New Yorku. Njegovo imenovanje još je jedna potvrda kontinuiteta bošnjačke politike posljednjih 20 godina. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?