posjet bih

Hahn: Što prije formirati vlast radi implementacije reformi

28.03.2019.
u 13:37

Europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH i čelnicima Vijeća ministara BiH.

Hahn se u zgradi institucija BiH sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te financija i trezora Vjekoslavom Bevandom. 

Također, sastancima je nazočio i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, javlja Srna. 

Na svom Twitter profilu Hahn je naveo kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH poručio liderima da što prije formiraju vlast radi implementacije reformi koji su u interesu za građane.

Prethodno je Hahn razgovarao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Dodik, Komšić i Džaferović su izrazili zadovoljstvo intenzitetom posjeta na visokoj razini sa dužnosnicima Europske unije, što svjedoči posvećenosti europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Hahn je pozdravio odobrenje Predsjedništva BiH za zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji zapadnog Balkana, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je potaknuo članove Predsjedništva BiH da nastave surađivati i predano raditi na provođenju ranije usuglašenih reformskih procesa.

Razgovarano je o političkoj situaciji u zemlji, s naglaskom na formiranje vlasti na svim razinama u BiH, koja bi dala dodatni poticaj europskom putu zemlje.

Tema sastanka je bila i dostava Mišljenja Europske komisije o spremnosti BiH za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Iskazana je opredijeljenost i posvećenost ispunjenju uvjeta za formiranje Mišljenja u tijeku ovog mandata Europske komisije.

- Preporuke iz Avisa će biti mapa puta za reformske procese iz svih oblasti značajnih za ukupan napredak i razvoj zemlje. U tom kontekstu, članovi Predsjedništva BiH su istaknuli opredijeljenost za nastavak socio-ekonomskih reformi, intenziviranje borbe protiv korupcije i stvaranje povoljnih uvjeta za investicije i otvaranje novih radnih mjesta - kazao je Hahn a navodi se u priopćenju. 

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali nadu da će, po dostavljenom Mišljenju Europske komisije, zemlje članice Europske unije pozitivno odlučiti o daljnjem putu BiH, odnosno dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini u što skorijem vremenskom roku, priopćeno je.

Naime, Hahn danas boravi u Sarajevu gdje s dužnosnicima BiH razgovara o reformama i procesu EU integracija.

Europski komesar trenutno radi na mišljenju o osnovanosti prijave BiH za članstvo u EU, koje će prezentirati državama članicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije