zakon na inicijativu SDA

Sarajevu manje 86, hrvatske županije će novom raspodjelom dobiti 23,6 milijuna KM

25.01.2022.
u 19:40

Treba pričekati kako će o ovome zakonu glasovati Dom naroda, a ako stupi na snagu, značajno većim prihodima mogu se radovati sve županije, uključujući i one hrvatske koje su godinama uglavnom neuspješno upozoravale na ovu diskriminaciju

U borbi za glasove birača ususret općim izborima ove godine dogodilo se ono što se inače ne bi moglo niti zamisliti - da se, ponajprije inicijativom najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije, izmijeni Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji izravno slabi financijsku poziciju Sarajevske županije, piše Večernji list BiH. 

A to je napravljeno u situaciji kada praktično glavnim gradom BiH, ali i županijom upravlja probošnjačka oporba koju predvodi SDP BiH što je bio jedan od većih udaraca SDA.

Koeficijent 2

Treba pričekati kako će o ovome zakonu glasovati Dom naroda, a ako stupi na snagu, značajno većim prihodima mogu se radovati sve županije, uključujući i one hrvatske koje su godinama uglavnom neuspješno upozoravale na ovu diskriminaciju. Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma je sa 66 glasova za odobren prijedlog zakona čiji priređivači traže preraspodjelu javnih prihoda po županijama u FBiH. Predlagači smatraju da će tako biti ispravljena nepravda prema stanovnicima čiji su standard i životni uvjeti očigledno lošiji u mnogim oblastima nego u Sarajevu.

Problem je od početka primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda predstavljala činjenica da je dosadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskoj županiji iznosio 1,9658. To je značilo da su se prihodi Sarajevske županije množili s brojem dva. Za polovinu toga iznosa su diskriminirane druge sredine. Procjene govore da je Sarajevska županija od početka primjene ovoga zakona iz 2006. uspjela drugim sredinama uzeti više od 3 milijarde maraka. Kada izmjene stupe na snagu, taj bi se koeficijent smanjio na 1,5. To bi, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana smanjilo prihode Sarajevskoj županiji za otprilike 86 milijuna KM. Od toga iznosa godišnje bi se u proračune županija u kojima živi najveći broj Hrvata preusmjerilo 23,6 milijuna KM. Potvrdi li Dom naroda izmjene zakona koje je usvojio Zastupnički dom, najviše će profitirati Tuzlanska županija koja bi, po projekcijama raspodjele za prošlu godinu, trebala dobiti 15,8 milijuna maraka više prihoda. Zeničko-dobojska će imati 13,3 milijuna, Unsko-sanska 9,2 milijuna KM više prihoda.

U proračun Srednjobosanske županije slit će se 8,9 milijuna maraka više prihoda, Hercegovačko-neretvanske 7,3 milijuna, Zapadnohercegovačke 3,2, Hercegbosanske 2,4 milijuna, Posavske 1,8 i Bosansko-podrinjske 1,4 milijuna KM. Zakonom je predviđeno da bi se koeficijent od 1,5 svake sljedeće kalendarske godine umanjivao za dodatnih 0,1 posto do vrijednosti 1,3 što je proces koji bi potrajao dva desetljeća. Potporu promjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda dale su i jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH, gradovi i općine s izuzetkom onih u Sarajevskoj županiji, jer će i same pravednijom raspodjelom dobiti više sredstava za različite projekte u cijeloj FBiH. Time se ostvaruje i najvažniji cilj zakona, a to je ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

SDA inicirao, SDP protiv

Inicijativu o oduzimanju dijela novca Sarajevskoj županiji pokrenuo je klub SDA, a protiv su bili zastupnici SDP-a BiH i drugih stranaka okupljenih oko projekta vlasti u toj županiji, što zapravo potvrđuje kako se radi o stranačkome obračunu na bošnjačkoj političkoj sceni. Irfan Čengić iz SDP-a rekao je kako nije podržao zakon koji će, kako je ocijenio, “jedan loš i nepravedan zakon učiniti lošijim i nepravednijim”.

“Sarajevska županija po svim kriterijima manje novca povuče natrag nego što uplati. Ne postoji ekonomski kriterij po kojem Sarajevo bilo kome nešto uzima. Ovo je dio lokalnih patriotskih populističkih zastupnika koji se žele vratiti u svoje sredine i reći da su nešto uzeli od građana Sarajeva, iako su za 10 godina kada su počeli ovu priču njihovi proračuni skočili za 100-150 milijuna, a oni su svojim građanima u tim županijama bili nesposobni osigurati uslugu koju imaju građani u Sarajevskoj županiji”, rekao je Čengić.

Jako nesretni su bili i predstavnici vlasti Sarajevske županije koji su ustvrdili kako bi “otimanje” novca Sarajevu moglo imati “nesagledive ekonomske posljedice... i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH”. Problem bi moglo predstavljati glasovanje u Domu naroda Parlamentu Federacije BiH gdje SDP s partnerima u srpskom klubu ulaganjem vitalnog interesa može pokušati zaustaviti ovaj zakon. 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
21:15 25.01.2022.

Eto prvi put da čujem da postoje hrvatske i muslimanske županije. Hoće li onda muslimanski milioni iz Sarajeva u hrvatske županije, ili su muslimani iz Sarajeva živjeli na račun Hrvata koji su radili pošteno u hrvatskim županijama, kao na primjer u Neumu gdje je prošle godine prijavljeno manje turista nego u Konjicu? Koja zavrzlama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?