Od pojave afričke svinjske kuge u BiH eutanazirano 48.000 svinja

Samo ako su uzorci negativni na afričku svinjsku kugu i trihinelozu, meso se može koristiti

storyeditor/2023-09-16/fdddc29a-b238-45f3-9773-53e55c29a57c.jpg
12.10.2023.
u 18:45

Mnoga kućanstva su zbog straha od afričke svinjske kuge ove godine odustala od nabave ovih domaćih životinja. Za one koji su nabavili svinje ili ih pak imaju iz vlastitog uzgoja svinjokolja će ove godine biti drugačija od onih prethodnih godina

Nakon istočne Hercegovine, i na tri imanja na Palama registrirana je afrička svinjska kuga, što su prvi slučajevi te bolesti životinja na području Sarajevsko-romanijske regije, rečeno je za Srnu iz Veterinarske ambulante "Zoo-vet" Pale. Navode da zaražene životinje, kao i one uginule, potječu s područja Zvornika, piše Večernji list BiH.

- Životinje su dovezene na naše područje bez propisane veterinarske dokumentacije - kazali su. Bolest je potvrđena u Veterinarskom institutu "Dr. Vaso Butozan" u Banjoj Luci, a odmah po njezinu otkrivanju poduzete su mjere u skladu s pravilnikom za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprječavanje širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja zarazne bolesti afričke svinjske kuge. Apeliraju na stanovništvo da, u cilju suzbijanja ove vrlo opasne zarazne bolesti, ne kupuje svinje bez potvrde o zdravstvenom stanju životinje.

Nema mjesta panici

Mnoga kućanstva su zbog straha od afričke svinjske kuge ove godine odustala od nabave ovih domaćih životinja. Za one koji su nabavili svinje ili ih pak imaju iz vlastitog uzgoja svinjokolja će ove godine biti drugačija od onih prethodnih godina. Govoreći o predstojećoj svinjokolji, Negoslav Lukić, koordinator za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, rekao je da je klanje svinja za vlastite potrebe dopušteno, ali da je potrebno osigurati prostor gdje se svinje kolju koji se može oprati i dezinficirati. Potrebno je iskopati i jame za odlaganje iznutrica i drugih nusproizvoda klanja. Također, svi za svinjokolju moraju pribaviti potvrdu da je svinja zdrava. - Apeliramo na domaćine, kao i na lovce, da se uzorci na trihinelozu dostavljaju veterinarskoj stanici - rekao je Lukić za ATV. Još jedan uvjet je da je, ako se svinje nalaze u zaraženom krugu, obvezno uzeti uzorak slezene i samo ako su i jedan i drugi uzorak negativni, može se koristiti meso. - Nadamo se da će biti dovoljno mesa. Nema mjesta panici, mi se uzdamo u našu domaću proizvodnju. Na snazi je mjera obilježavanja svih svinja i apeliram na sve farmere da o trošku Ministarstva obilježe svoje životinje - dodao je. Lukić je poručio da je situacija s afričkom svinjskom kugom trenutačno povoljna iako ta zaraza još uvijek nije potpuno pobijeđena. Ne možemo reći da smo pobijedili afričku svinjsku kugu, ali smo spriječili širenje - rekao je Lukić i apelirao na odgovornost. - Mi trenutačno imamo identificirano 1115 žarišta. Od početka je eutanazirano 48.000 svinja - istaknuo je Lukić. Kako je rekao, trenutačno nemamo ni jedno aktivno žarište, ali je oprez i dalje nužan. Glavni republički inspektor za veterinarstvo Vladimir Milijević poručio je kako postoje pojedinci koji neodgovornim ponašanjem otežavaju borbu protiv afričke kuge. Rekao je da će kazne koje su na snazi uroditi plodom i najavio kaznene prijave protiv neodgovornih.

Pojava bolesti

Podsjetimo, afrička svinjska kuga stigla je u BiH krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac, da bi se proširila diljem Semberije. Zbog ove neizlječive zarazne bolesti eutanazirani su deseci tisuća svinja. Afrička svinjska kuga virusna je zarazna bolest koja pogađa isključivo svinje, pa nije opasna za ljude i druge životinje. Manifestira se u obliku hemoragijske groznice, a ima takvu razinu smrtnosti da može uništiti cijelu populaciju. Recimo i da je riječ o višegodišnjem problemu. The Guardian je još 2019. pisao kako se očekuje da će oko četvrtina svjetske populacije svinja uginuti od posljedica epidemije afričke svinjske kuge. Tada je bolest najviše pogodila azijske zemlje. Riječ je o problemu koji se mogao očekivati i predvidjeti. Što je s gospodarstvima gdje se pojavila kuga i kada opet mogu držati svinje? Stručnjaci kažu kako su takva gospodarstva u nevolji i svejedno je u konačnici jesu li imala tri ili 33 svinje. Takva gospodarstva godinu dana ne smiju pokrenuti uzgoj svinja i preostaje im - ili čekati ili se preorijentirati na, primjerice, peradarstvo, ovčarstvo... To i nije tako jednostavno, a istodobno, oni koji su bili tržišno orijentirani gube tržište i tko zna što će biti za godinu dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije