mentalni sport

Šah jača mozak, finu motoriku i smanjuje rizik od Alzheimera

sah
Davor Puklavec/PIXSELL
25.11.2016.
u 15:39

Mašta, kombinatorika, rizik, iščekivanje, prkos, sve ono što na svom radnome mjestu, u obitelji, u organizaciji, uopće u životu, ne možeš više tako lako “ispucati” - ovdje na 64 polja sve ti je dopušteno

Šah je jedna od omiljenih aktivnosti u starijoj dobi iz više razloga. Ovaj mentalni sport služi za poboljšanje kognitivnih sposobnosti osoba u godinama te smanjuje rizik od Alzheimera. Ljudi koji su nagnuti nad 64 polja i stoički vješto miču drvene i plastične figure, uživljavaju se kao da nadoknađuju ono što im navike više ne dopuštaju, piše 24sata.hr. 

Mašta, kombinatorika, rizik, iščekivanje, prkos, sve ono što na svom radnome mjestu, u obitelji, u organizaciji, uopće u životu, ne možeš više tako lako “ispucati” - ovdje na 64 polja sve ti je dopušteno. Šah se može igrati bez obzira na vaše fizičke sposobnosti te je svojevrsna preventiva protiv kognitivnih bolesti.

Naime, ova stara igra kombinatorike pomaže razvoju neuronskih veza koje omogućavaju stvaranje asocijacija i pomažu pamćenju, odnosno sprečavaju zaboravljanje. Istraživanja pokazuju kako igranje šaha već u mlađoj dobi potiče razvoj obje strane mozga te pojačava sposobnost predviđanja. Zanimljivo je i da igranje šaha nakon moždanog udara poboljšava fine motoričke sposobnosti.

Terapija se sastoji od micanja figura u svim smjerovima, a pokazalo se i da duboka koncentracija na igru pomaže i oboljelima od anksioznosti. Za unapređenje igre šaha, rješavajte šahovske probleme i studije. Naučite strategijske principe igre te studirajte završnice. Igrajte što više možete kako biste usavršili svoje vještine i znanja. Više o ovoj temi pročitajte na portalu Treća dob.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?