Posavina

Sadnja duhana počela s 20 dana zakašnjenja, sadioca je sve manje, jer se okreću profitabilnijim kulturama

20.05.2016.
u 07:00

Sadnja duhana u Posavini kasni 20 dana, a razlog su loši vremenski uvjeti koji nisu dopustili izlazak na parcele i pripremu zemljišta. - Vremenski uvjeti pogodovali su razvoju bolesti, ali generalno gledano, rasad je dobro izdržao sve poteškoće i stradalo je malo sadnog materijala, ističe Ivica Zlatarević iz stručne službe tvrtke Bosanac Orašje koja organizira proizvodnju i obradu duhana. Zlatarević ističe da je zemlja dobro pripremljena i oči proizvođača okrenute su prema nebu, očekujući da ih posluži vrijeme kako bi dovršili započetu sadnju.

- Nepredvidive klimatske promjene dosta utječu na duhan, stoga je teško predvidjeti prinose, ali još jedan problem koji nas prati je i nedostatak radne snage i vrlo teško ga rješavamo, kaže Zlatarević. Jedan od većih proizvođača duhana, Zvonko Kopić iz Oštre Luke, planira zasaditi 15 ha ili oko 375 tisuća strukova sorte ‘virdžinija’. Ističe da je proizvodnja tipa ‘berley’ znatno smanjena, a ‘virdžiniju’ proizvodi svega osam proizvođača u FBiH, dok je u RS-u nešto bolje. Sadioca duhana je svake godine sve manje jer se okreću profitabilnijim kulturama.

- Da nisam uložio novac u 15 sušionica, vjerojatno bih se preorijentirao. Cijena duhana je niska, a od federalnog ministarstva poticaji su umanjeni. Ako se ovako nastavi, proizvodnja duhana u Posavini će izumrijeti, kaže Zvonko, te ističe zadovoljstvo kooperativnim odnosima s tvrtkom Bosanac. S obzirom na probleme koji su ga pratili u pripremi rasada kao i na kasnu sadnju, Zvonko očekuje manji prinos. Sa strojevima kojim raspolaže, potrebna su četiri radna dana uz povoljne uvjete da bi zasadio sve površine.

- Posadili smo prve strukove duhana i mogu reći da je zemlja u dosta dobrom stanju, ali imamo problem s rasadom koji je zahvatila trulež. Nedostajat će rasada kod većine. Pokušavali smo ga zaštititi fungicidima i insekticidima, ali rasad nakon 55 dana dobiva bolest koju je teško spriječiti, navodi Zvonko i kaže da će kasnija sadnja uzrokovati probleme sušenja duhana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije