u rujnu zaraženo 518 djece

S početkom škole nije došlo do drastičnog povećanja broja zaražene djece

škola - koronavirus
RealTime Images/ABACA/PIXSELL
02.10.2020.
u 21:18

Zasad nema popuštanja mjera i neće ih biti dok se epidemiološka slika ne popravi.

U Bosni i Hercegovini samo u prošlom mjesecu zaraženo je 518 djece i mladih do 19 godina. Većina ih je školskog uzrasta, međutim ove brojke nisu drastično veće, nego u kolovozu tijekom raspusta. Zasad nema popuštanja mjera i neće ih biti dok se epidemiološka slika ne popravi.

U prvom mjesecu školske 2020/21. godine nije došlo do drastičnog povećanja broja zaražene djece u odnosu na prethodne mjesece, javlja N1. 

U FBiH je do 5 godina zaraženo 25, od 6 do 14 godina 145, a od 15 do 18 godina 129 zaraženih, u RS je djece do 5 godina zaraženo dvetnaest, od 6 do 14 godina 101 dijete, a tinejdžera od 15 do 19 je zaraženih 99. Ove brojke nisu ni optimistične da bi se ublaživale mjere u osnovnim i srednjim školama.

"U ovom trenutku procjena je da nastavu idemo dalje ovako, posebno zato što ide jesenje razdoblje i to je veći rizik. Mi smo dali okvirne mjere koje je trebalo implementirati u svakoj školi, svaka škola je razlika, svaki slučaj zaraze je različit, mi ne možemo napraviti algoritam jedno se dijete zarazilo i ide cijeli razred u izolaciju", kazao je Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

I u RS sati ostaju 20, odnosno 30 minuta i preporuka Instituta za nošenje maski i tijekom nastave za djecu od šestog razreda, do poboljšanja cjelokupne epidemiološke slike. Tijekom rujna u ovom entitetu je registrirano 200 nastavnika i učenika zaraženih Covid 19.

"Kao što vidite kroz brojke mi imamo stabilizaciju u samoj školi. Da smo mijenjali mjere iz tjedna u tjedan to bi zbunilo učenike, nastavnike, roditelje, cjelokupan sustav, s druge strane vjerojatno bi imali pogoršanje zbog neadekvatnog ponašanja", kazao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze kod 91 učenika i 37 nastavnika u RS, iz resornog ministarstva kažu da u kontakt s virusom nisu došli u školi.

"U školi nismo imali izravnih širenja, oni koji su bili zaraženi, zarazili su se u svojim lokalnim zajednicama u komunikaciji s drugim građanima ili vršanjacima kada su u pitanju djeca", kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS.

Zeljković je rekao kako tijekom rujna ni jedno dijete nije imalo teži oblike zaraze koji dovodi do teže kliničke slike. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?