Ognjen Tadić za Večernji list

S Čovićem sam izvrsno surađivao u Domu narodu, za sukob SDS-a i HDZ-a nema razloga

Ognjen Tadić
13.11.2014.
u 09:11

- Nitko iz RS-a, SDS ni SNSD nikada nije ni razmišljao da hrvatski narod treba predstavljati bilo tko drugi osim Čovića i HDZ-a jer je tu odluku donio hrvatski narod - tvrdi potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić odlučno je u intervjuu Večernjem listu odbacio tvrdnje da je potpisom sporazuma u Sarajevu ova stranka trgovala interesima RS-a, najavljuje nestabilno četverogodišnje političko razdoblje u entitetu te ističe otvorenost za suradnju s HDZ-om BiH i predsjednikom Draganom Čovićem.

Večernji list: Tko danas ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske?
Nema nitko.

Večernji list: A tko će je imati?
Imat će onaj tko osigura 42 zastupnika. Sigurno je da će se ta većina mijenjati tijekom ovog mandatnog razdoblja. Valja reći da će tijekom ovoga razdoblja obavljanje vlasti biti dosta komplicirano. Rekao bih da se narod nikada u gora vremena nije tako podijelio kao sada. Praktično su sve političke opcije u nekoj vrsti blokade i upravo sada kada bi nam trebala snažna politička akcija koja bi odmah povukla Republiku Srpsku iz krize, mi nismo u situaciji to uraditi jer su građani bili neodlučni pa je i takav izborni rezultat. 

Večernji list: Kako gledate na odnos HDZ-a BiH i SDS-a u svjetlu ranijih događaja, kao i na očekivanja da budu sastavni dio vlasti na razini BiH?
SDS ne dijeli nijedan glas s HDZ-om BiH i u demokratskim uvjetima mi nemamo nijedan ozbiljan razlog zbog kojega bi bili u sukobu. Ako je to tako, onda je korisno za sve da otvorimo mogućnost suradnje. Tu suradnju mi vidimo u Vijeću ministara BiH ili na bilo kojoj drugoj razini vlasti. Pri tome moram reći da sam s Čovićem izvrsno surađivao u kolegiju Doma naroda, kao što znam da je on izvrsno surađivao s gospodinom Šarovićem dok su bili u Predsjedništvu BiH. Shodno tome, pozicija SDS-a je potpuno jasna - otvorenost za suradnju. 

Večernji list: Kako gledate na činjenicu da Čović ima odličnu suradnju s Dodikom koji je najzaslužniji što legitimni predstavnici Hrvata nisu izbačeni iz još uvijek aktualnog saziva Vijeća ministara?
Ta teza zapravo na stoji jer sam bio sudionik tih razgovora. Nitko iz RS-a, SDS ni SNSD nikada nije ni razmišljao da hrvatski narod treba predstavljati bilo tko drugi osim Čovića i HDZ-a jer je tu odluku donio hrvatski narod. Svi iz RS-a su tu odluku prepuštali hrvatskom narodu u BiH. Ako je to razlog zbog kojega bi Čović donio neku od odluka, onda je posve jasno da će odnos prema tome pitanju imati i SDS, odnosno SNSD. Tu razlika nema.

Ostatak intervjua čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije