Federalna inspekcija

S carine vraćena tona hrane iz zemalja EU: Smrznute proizvode prevozili na +20 °C

27.09.2023.
u 16:17

Federalna tržišno-turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja Rajlovac – Sarajevo jučer su, zbog neispunjavanja uvjeta propisane kvalitete i zdravstvene ispravnosti namirnica za uvoz, zabranile uvoz pošiljke prehrambenih proizvoda.

Radi se o proizvodima – kolutići luka (zemlja porijekla Nizozemska), pecivo (zemlja porijekla Švedska), kolačić brownie (zemlja porijekla Italija) i tortilja (zemlja porijekla Španjolska) ukupne mase 913,80 kg isporučenih iz Austrije.

"Naime, u postupku kontrole kvaliteta proizvoda i zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe pri uvozu, Federalna tržišno-turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija utvrdile su kako nije ispoštovan temperaturni režim transporta (-20°C). Temperatura u komori iznosila je +20°C, zbog čega je došlo do odmrzavanja i promjene organoleptičkih svojstava pošiljke, zbog čega pošiljka nije iskoristiva i ne može se uvesti, odnosno staviti u promet", navedeno je iz FUZIP-a, prenosi Klix.ba.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o kontroli kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe, uvoz kontrolirane pošiljke ukupne težine 913,80 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljatelju, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije