Vesna Brkić, predstojnica Klinike za dječje bolesti SKB MOstar

Roditelji, budite strpljivi, dijete tijekom vrtićke godine preboli od 12 do 14 viroza

15.09.2021.
u 10:04

Polazak u vrtić donosi veliku promjenu u djetetovu životu. Dijete iz sigurne okoline dolazi u novu, potpuno nepoznatu, a brigu o njemu, umjesto roditelja s kojima je dosad provodilo najviše vremena, preuzimaju osobe koje mu do tada nisu bile bliske, što zahtijeva vrijeme za prilagodbu, piše Večernji list BiH.

Nova okolina

Kako su se djeca snašla u novoj okolini, provjerili smo s ravnateljicom JU Dječji vrtići Mostar Danijelom Kegelj. - Prvog dana rujna u naših šest jedinica stiglo je 456 djece. Vrijeme prilagodbe kod nekih još uvijek traje. Imate djecu koja se odmah, na prvu uklope, a negodovanje počne poslije kada istraže sve što ih je zanimalo. A ima i djece koja prvo negoduju pa se poslije prilagode. Sve je to normalno, djeca dolaze u novu, nepoznatu sredinu i potrebno im je vrijeme za prilagodbu.

Budući da je prošlo više od deset dana, većina se mališana već naviknula na nove prijatelje i tete. No, ono što me pomalo uvijek rastuži jest što imamo velike liste čekanja. Sada radimo na proširenju kapaciteta novom jasličkom skupinom u vrtiću “Radobolja”, što je i Grad podržao - objašnjava nam Kegelj u razgovoru. Zanimalo nas je ima li viroza među mališanima. - Za sada nismo primijetili nagli porast viroza, još je rano. Ali inače, prirodno je da kada djeca krenu u vrtić, “pokupe” viroze kako bi ojačala imunitet, tako da je sasvim normalno da bude viroza, ali trenutačno nemamo nikakvih izvanrednih situacija - kaže nam ravnateljica Kegelj u razgovoru dodajući kako je boravak u vrtiću djeci vrlo koristan.

- Bilo bi dobro kada bi sva djeca išla u vrtić jer tu već od malih nogu stječu nova znanja, prijatelje, uče se nekim novim stvarima i vještinama s kojima se možda prije nisu imala priliku susresti, koja će im koristiti kada sjednu u školske klupe - zaključila je Kegelj.

Budući da su se viroze počele pojavljivati, od dr. Vesne Brkić, predstojnice Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, doznali smo na koji način roditelji mogu zaštititi dijete. - Za sada je stanje dobro kako je znalo biti prije nekoliko godina. Roditelji trenutačno najviše zovu zbog proljeva, povraćanja, povišene temperature... To su početničke vrtićke viroze, ništa neuobičajeno, a moj savjet svim roditeljima kojima je ove godine dijete prvi put krenulo u vrtić je: roditelji, budite strpljivi i spremni na 12 do 14 viroza tijekom djetetove prve godine boravka u vrtiću. Već drugu godinu djeca su znatno otpornija na sve viroze koje dolaze jer su već ojačala imunitet. Sve te viroze uglavnom traju od tri do pet dana, no u slučaju da temperatura ili kašalj potraju dulje, potrebno se javiti liječniku te uraditi nalaze djetetu. Nekada se dogodi da se virusna infekcija pretvori u superinfekciju, bakterijsku, pa se onda stvori angina te zna doći i do upale pluća, zbog čega je vrlo važno reagirati navrijeme - objašnjava nam dr. Brkić navodeći neke od načina kako djetetu jačati imunitet. - Djeca premalo borave vani, a puno u kući - na mobitelima i to roditelji trebaju mijenjati - kazala je.

Način prehrane

Previše se na tržištu nudi imunoglukana, sirupa za jačanje imuniteta, a ja, moram priznati, nisam sigurna koliko oni kompromitiraju dječji imunitet. Način prehrane, također, u većini slučajeva nije odgovarajući. Roditelji puno rade pa se izgubio i tradicionalan način pripreme hrane. Znači, domaća kuhana hrana i boravak u prirodi najbolji su način za jačanje imuniteta djeteta - zaključila je u razgovoru dr. Brkić, naglašavajući kako roditelji neće boravkom u kući dijete zaštititi od prehlada i virusa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije