Županija Posavska

Rodiljske naknade svim ženama u radnom odnosu

rodilja
17.08.2015.
u 08:14

Vlada Posavske županije će na prvoj idućoj sjednici razmatrati Uredbu o porodiljinim naknadama svim zaposlenim majkama, čime bi bila otklonjena golema diskriminacija porodilja između privatnog i javnog sektora i bit će uvedena porodiljina naknada svim ženama koje su u radnom odnosu, bez obzira na status poslodavca kod kojeg imaju zasnovan radni odnos, ističe predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić koji je pokrenuo s mrtve točke dvadeset godina star problem isplate naknada po osnovu porodiljinog dopusta.

Zaustaviti iseljavanje mladih

Predložene mjere koje su inicirane od strane građana, raznih udruga i asocijacija, sindikata, institucija civilnog društva, potaknule su Predsjednika Vlade da koristeći izravne ovlasti Vlade, uvodi sustavna rješenja s ciljem očuvanja već postojećih radnih mjesta i zaustavljanja prakse davanje otkaza porodiljama, sprečavanje prekida radnog staža jer se radni staž uvezuje svima koji koriste porodiljini dopust. 

Vlada želi sustavnim rješenjima stvarati osjećaj sigurnosti i podrške obiteljima s malom djecom, otklanjati privilegij javnog sektora u odnosu na privatni i zaustavljati  beznađe, nesigurnost i iseljavanje mladih obitelji.

Klaić ističe da se želi učiniti, da javni sektor solidarno podnese teret s ostalim kategorijama porodilja, da ne smije biti  privilegiranih kategorija ili pojedinaca u društvu i da neće dopustiti dominaciju jednih društvenih skupina na račun drugih, posebno ne želi prihvatiti dominaciju javnih poduzeća nad porodiljama u privatnom sektoru, porodilja koje same obavljaju mala obrtnička zanimanja ili onih koje su nezaposlene. 

Zaštita djece, majčinstva i mladeži

Vlada će, tvrdi premijer, u ukupnom sagledavanju prava na porodnu naknadu, kao jednom od iznimno važnih javnih prava vezanog za radno-pravni status i socijalne beneficije koje idu uz ustavnu obvezu dužnosti zaštite djece, majčinstva i mladeži, uložiti sve napore kako bi smo pomogli u spašavanju ovoga prostora i njegove budućnosti.

-Kao dužnosnik Vlade Županije Posavske i kao čovjek koji sam cijeli život proveo na ovom prostoru i s ovim ljudima, ne mogu dopustiti da jedno dijete, došlo na svijet od nezaposlene majke, primi 1.000 KM ukupne pomoći godišnje od županije, a da proračun te iste županije plaća za neko drugo dijete i do 30.000 KM godišnje. A ono što je najgore jeste to da upravo oni koji imaju najviša primanja, a to su uposleni u pojedinim javnim poduzećima putem pohlepnih tužbi, potražuju od proračuna Županije Posavske i do 50.000 KM godišnje za samo jednu svoju porodilju, istaknuo je Klaić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije