Županije i općine pomažu

Rodiljama novčane naknade, mladima subvencije za stan, školarcima knjige...

28.08.2022.
u 15:02

Osim županija, sve aktivnije u dijeljenju pomoći su i lokalne zajednice koje iz svojih proračuna izdvajaju novac, primjerice za prijevoz učenika u školu, subvencioniranje vrtića, stipendiranje studenata i srednjoškolaca, pomoć socijalno ugroženima...

Pomoć rodiljama, novac nezaposlenima, subvencije pri kupnji prve nekretnine… samo su neke od mjera koje su županije donijele kako bi pomogle mladima u BiH jer država nema konkretne mjere pomoći, prenosi Večernji list BiH.

Pomoć majkama i djeci

Jednu od posljednjih mjera pomoći rodiljama donijela je Srednjobosanska županija u kojoj će se, prema odluci Vlade, od listopada ove godine početi isplaćivati mjere svim nezaposlenim rodiljama u iznosu od oko 300 KM mjesečno u trajanju od godinu dana. Tu informaciju potvrdio je ministar zdravstva i socijalne politike Srednjobosanske županije Anto Matić. - Vezano za rodilje koje nisu u radnom odnosu, Vlada je usvojila izmjene i dopune zakona kojima se predviđa da Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBŽ-a u roku od tri mjeseca od donošenja federalnog zakona ovu kategoriju uvede u pravo. To znači da bi te osobe na području naše županije u pravo trebale biti uvedene početkom desetog mjeseca. Naknada će iznositi 55 posto minimalne plaće u FBiH, što je oko 298 maraka - rekao je Matić. U županijskom proračunu za ovu godinu osigurano je oko milijun maraka, dok će od 2023. godine biti potrebno oko četiri milijuna maraka godišnje za rodiljske naknade. Procjena Vlade je da će u SBŽ-u to pravo ostvarivati oko 1250 žena. - Ovako ćemo ispoštovati federalni zakon. U predstojećem razdoblju pokušat ćemo osigurati dodatni iznos kako bi to pravo bilo što veće - kazao je Matić za Fenu. I djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji s područja Zapadnohercegovačke županije ostvarivat će pravo na dječji doplatak do navršene 18 godine života. Kako se navodi u tekstu Zakona, pravo na dječji dodatak pripada djetetu do navršene 18 godine pod uvjetima i po postupku propisanom federalnim zakonom. Prema Zakonu o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, a kako je objasnio federalni ministar rada Vesko Drljača, osim što se iznos dječjeg dodatka povećava tri puta u odnosu na raniji prosjek te sada iznosi 103,17 KM, jamče se i jednaka prava svakom djetetu u socijalno ugroženim i obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Obitelji s troje i više djece stupanjem ovog zakona na snagu dobivat će mjesečnu naknadu u visini od 500 KM za treće i svako iduće dijete do djetetove 7. godine, prenosi Večernji list BiH.

Jednu od pozitivnih mjera donijela je i Vlada HNŽ-a. Naime, iz proračuna ove županije osigurano je 2,722.500,00 KM županijskoj službi za zapošljavanje u svrhu jednokratne pomoći. To znači da će osobe koje se nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje imati pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM po osobi. Uz navedeno, Vlada ove županije prvi je put izdvojila oko tri milijuna maraka za nabavu knjiga svim učenicima osnovnih škola, a prema podacima koje su iznijeli, 16195 školaraca u rujnu će dobiti knjige, što će roditeljima biti veliko olakšanje s obzirom na to da je opremanje djeteta za novu školsku godinu jedan od najvećih troškova u godini.

Početak nove školske godine lakše će podnijeti i roditelji u Tuzlanskoj županiji. Iz županijskog proračuna izdvojeno je 3,8 milijuna KM za nabavu udžbenika za učenika od prvog do devetog razreda osnovnih škola u TŽ-u, dok će u Sarajevskoj županiji besplatne udžbenike dobiti školarci od 5. do 9. razreda osnovnih škola. Sarajevska županija subvencionirat će i rješavanje stambenog pitanja mladih, i to u iznosu od 10.000 KM koje će moći iskoristiti za kupnju stana ili kuće. Osim kupnje, priopćili su iz Vlade, subvencionirat će i dio zakupa stana ili kuće na području ove županije mladima u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici s 200 KM za razdoblje od šest mjeseci. Kako su naveli, i jedna i druga odluka odnose se na mlade dobi od 18 do 38 godina iz razloga koji se u postojećoj ekonomskoj situaciji u BiH teže zapošljavaju, a time i teže opredjeljuju za stupanje u bračnu ili izvanbračnu zajednicu, prenosi Večernji list BiH.

Izdvajanja iz proračuna

Osim županija, sve aktivnije u dijeljenju pomoći su i lokalne zajednice koje iz svojih proračuna izdvajaju novac, primjerice za prijevoz učenika u školu, subvencioniranje vrtića, stipendiranje studenata i srednjoškolaca, pomoć socijalno ugroženima...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije