Nikolina Miličević iz Ljubuškog izrađuje suvenire od kamena

Rođena kao 100-postotni invalid, sada uspješna u vlastitome biznisu

28.03.2023.
u 20:43

Kako su se moji bavili kamenom i obradom kamena, javila mi se želja da i ja s kamenom radim nešto kreativno. Potrebni su mi kamen, kliješta, karton, ljepilo i neke biljke, poput češera, režem i lijepim. Najteže je napraviti krov pa mi tu malo pomogne sestra - priča Nikolina

Iako je rođena sa stopostotnim invaliditetom, mlada Nikolina Miličević iz Ljubuškog na životne izazove odgovara radom.

Duh jači od bolesti

Zbog poteškoća u zapošljavanju osoba s invaliditetom pokrenula je svoj biznis i posvetila se izradi kamenih suvenira, i to najčešće starih hercegovačkih kuća. Nada se kako će se jednog dana posao proširiti te da će njezini radovi biti nadaleko poznati, piše N1.

Naime, 28-godišnjoj Nikolini, još kao bebi dijagnosticirana je cerebralna paraliza. Školovala se u Splitu i nikada, kaže, nije dopustila da bolest nadjača njezin duh. Iako se vani kreće samo uz pomoć invalidskih kolica, u kući je samostalna pa je svoje vrijeme odlučila posvetiti izradi suvenira od kamena.

- Kako su se moji bavili kamenom i obradom kamena, javila mi se želja da i ja s kamenom radim nešto kreativno. Potrebni su mi kamen, kliješta, karton, ljepilo i neke biljke, poput češera, režem i lijepim. Najteže je napraviti krov pa mi tu malo pomogne sestra - priča Nikolina za N1. Ističe kako je za izradu suvenira koji bi na kraju bio izrađen bez pogreške potrebna smirenost, preciznost, kao i ljubav. Tako su joj za izradu jednog suvenira potrebna tri dana. Ova 28-godišnja Ljubušanka najčešće izrađuje stare kamene hercegovačke kuće, a tu su i sakralni motivi te svijećnjaci.

- Većinom ih kupuju stari ljudi koji su vezani uz Hercegovinu, djedovi i bake koje ove hercegovačke kamene kuće podsjećaju na neka stara vremena. Ima kupaca, a nekome ih i darujem - kaže Nikolina za N1, dodajući kako je svoj projekt prijavila na javni poziv za pomoć marginaliziranim skupinama žena koje pokreću vlastite poslove te je tako dobila financijsku potporu od Grada Ljubuškog. Iako je stopostotni invalid, to je nije spriječilo usavršavati se i pokazati da invaliditet nije prepreka za ostvarenje zacrtanih ciljeva, već samo dodatni poticaj.

Ovo je tek početak

- Treba se samo truditi i boriti, pozitivnije razmišljam čim se nečim bavim. Kad vidim da sam napravila nešto uspješno, to mi jako znači - kaže mlada Nikolina.

Kako je ovo sami početak njezina samostalnog rada i da od ovog planira jednog dana napraviti ozbiljan biznis, priznaje da ima i veliku potporu i pomoć obitelji. Činjenica je, kaže, da osobe s invaliditetom u BiH godinama na zavodima za zapošljavanje uzalud čekaju posao pa joj je stoga njezina obitelj odlučila pomoći u pokretanju vlastitoga posla, piše N1.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?