Federalna direkcija robnih rezervi nema plan

Robne rezerve skladište se u neuvjetnim prostorijama

24.09.2018.
u 18:00

Iako godišnje iz proračuna Federacije BiH potroši više od 4,5 milijuna KM, Federalna direkcija robnih rezervi i dalje robu skladišti u neuvjetnim prostorima, nema uopće izrađen srednjoročni petogodišnji plan kojim se definira nabava određenih vrsta robe, količina i vrijednost federalnih robnih rezervi, njihov teritorijalni razmještaj, količina roba za zanavljanje, najmanja količina robe (po vrstama) koja mora biti stalno na raspolaganju za potrebe opskrbe u slučaju prirodnih i drugih nesreća većeg obujma i rata, broj dana opskrbe tim količinama, piše Večernji list BiH. Direkcija robnih rezervi opet se našla na udaru revizora jer uopće nije poduzela sve potrebne aktivnosti osiguranja uskladištene robe propisane uredbama. - Sve navedeno upućuje da se problematici robnih rezervi ne pristupa sustavno i strateški, niti Vlada Federacije BiH i ostala nadležna tijela i institucije pridaju potreban značaj s obzirom na neusklađenost Zakona o federalnim robnim rezervama i uredbe o uvjetima skladištenja, osiguranja, nabave, prodaje, zanavljanja, intervencija na domaćem tržištu i nadzora nad federalnim robnim rezervama - stoji u najnovijem izvješću Ureda za reviziju. U razdoblju velikog migracijskog vala koji je pogodio BiH i kada se upravo iz Direkcije robnih rezervi treba ugroženoj populaciji osigurati osnovne prehrambene i higijenske potrepštine, uopće nisu osigurana, kako piše u izvješću revizije, primjerena jamstva za uskladištene robne rezerve, zbog čega dolazi do njihova otuđenja i iskazivanja potraživanja za koja postoji vjerojatnost da se neće naplatiti. Napominju kako plan javnih nabava nije pravodobno donesen, a postupci nabava pokreću se kasno, zbog čega značajan iznos proračunskih sredstava ostane neiskorišten. Potvrde o uskladištenju robnih rezervi, koje su dio ugovora, ne dostavljaju se pravodobno. Suradnja između unutarnjih organizacijskih jedinica nije na zadovoljavajućoj razini, a evidentan je i nedostatak stručnog kadra.

Pomoćnik direktora za financijsko-računovodstvene poslove prešao je na rad u drugu instituciju, a postala je pravomoćna i sudska presuda vezana uz prijam pomoćnika ravnatelja za robne rezerve, na osnovi koje je po istoj početkom 2018. godine uručena odluka o otkazu.

Spomenimo kako je Vlada FBiH zbog niza afera prije dvije godine odlučila ugasiti Federalnu direkcije robnih rezervi. Umjesto direkcije, trebalo je biti utemeljeno javno poduzeće koje će biti pravni sljednik Federalne direkcije robnih rezervi i od nje preuzeti imovinu, prava i obveze te zaposlene. Ono je trebalo biti organizirano kao društvo s ograničenom odgovornošću u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH, kao osnivača poduzeća čija je djelatnost od posebnog interesa za Federaciju i koje posluje u skladu sa zakonom koji inače regulira rad javnih poduzeća. Iako se zbog nezakonitih radnji provodi istraga vezana uz rad Federalne direkcije robnih rezervi, poslovanje novog javnog poduzeća, koje nikada nije utemeljeno, prema zamisli Vlade FBiH treba biti bolje i transparentnije, a nabava i čuvanje zaliha goriva, hrane, lijekova i drugih potrepština za pomoć stanovništvu u slučaju rata, elementarnih nepogoda ili naglog rasta cijena puno organiziranija. Za razliku od Direkcije, koja je imala samo jedno skladište u svom vlasništvu i zbog čega je zalihe hrane i goriva čuvala u privatnim prostorima, Javno poduzeće “Robne rezerve Federacije BiH” trebalo je imati svoje skladišne prostore na koje se neće plaćati nikakav najam.

Direkcija je do sada raspolagala samo jednim skladištem ograničenog kapaciteta u Visokom, za najamninu privatnih prostora davala je godišnje više od 900.000 maraka. Na temelju izvješća radne skupine koju je imenovala Vlada FBiH, novom Javnom poduzeću “Robne rezerve FBiH” bit će dano na raspolaganje više prostora za skladištenje hrane i goriva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije