novo istraživanje

Rizik raka dojke nije povećan radom u noćnim smjenama

rak dojke
thinkstockphotos
11.10.2016.
u 12:06

U usporedbi sa ženama koje nikad nisu radile u noćnim smjenama kod onih koje su imale ponešto noćnih smjena tijekom 20 do 30 godina rada nije uočen povećani rizik od raka dojke

Rad u noćnim smjenama ima malo ili nikakvog učinka na rizik za pojavu raka dojke kod žena, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC.

U 2007. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je smjenski rad vjerojatno povezan s rakom dojke, na temelju istraživanja provedenih na životinjama i ljudima.

Novo istraživanje vodećih britanskih onkologa koji su proučili podatke o 1,4 milijuna žena pokazalo je da nema veza raka dojke i noćnog rada.

Kad je međunarodna agencija za istraživanja raka 2007. donijela zaključak o postojanju veza zbog toga što smjenski rad ometa biološki ritam postojalo je malo dokaza o rizicima za rak dojke kod ljudi pa je zaključak bio temeljen na životinjskim i laboratorijskim istraživanjima.

 Rezultati novog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

 U okviru istraživanja proučeni su podaci niza istraživanja provedenih u Britaniji, SAD-u Kini, Švedskoj i Nizozemskoj.

 U usporedbi sa ženama koje nikad nisu radile u noćnim smjenama kod onih koje su imale ponešto noćnih smjena tijekom 20 do 30 godina rada nije uočen povećani rizik od raka dojke.

 Znanstvenici su utvrdili da je učestalost raka dojke ista bez obzira jesu li žene ili nisu radile u noćnim smjenama.

Prema podacima za Britaniju 14 posto žena radilo je u noćnim smjenama od čega dva posto tijekom 20 ili više godina.

Znanstvenica Ruth Davis sa sveučilišta Oxford, koja je vodila istraživanje, kaže kako je utvrđeno da žene koje su radile u noćnim smjenama, uključujući dugotrajno, nisu imale veću vjerojatnost za razvoj raka dojke, bilo prema novijim britanskim istraživanjima bilo kad su znanstvenici kombinirali rezultate iz svih deset istraživanja.

"Žene mogu smanjiti rizik za pojavu raka dojke održavanjem zdrave tjelesne težine, smanjivanjem konzumacije alkohola i tjelesnom aktivnošću", kaže Sarah Williams iz britanskog instituta za istraživanje raka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?