Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rijetki to znaju: Čemu zapravo služe linije na dlanovima?

10. lipnja 2020. u 09:54 0 komentara 244 prikaza
Foto: Getty Images

Linije na dlanu ne služe samo za proricanje budućnosti. One su tu i zbog puno ozbiljnijeg razloga i njihova uloga zapravo je vrlo važna.

Ruke i dlanovi dio su tijela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, tipkanje, pisanje i druge, moraju stalno mijenjati svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima, piše Zadovoljna.hr. 

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi ovisno o tome što s rukama radimo te dijele dlan na tzv. dijelove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promijenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savinemo ruke. Drugim riječima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visjela s dlanova.

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i vidjet ćete da je svaka linija na mjestu gdje se dlan savija. Isto vrijedi i za linije na laktovima, koljenima, zglobovima itd. Linije koje nam drže kožu nastanu dok smo još u trbuhu, oko 12. tjedna nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu ovisi o faktorima kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Downov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, liječnici u obzir uzimaju još neke faktore prije nego što uspostave dijagnozu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.