Ljubić:

Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH suprotna je Ustavu

Božo Ljubić
24.03.2017.
u 11:53

Zastupnik Božo Ljubić (HDZ) upozorio je u petak da je Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, odnosno njegova bošnjačka većina, prije tri dana, prihvatio Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta, koju smatra suprotnom duhu Ustava BiH, te “izrazito štetnom” u primjeni europskih vrijednosti u BiH, stabiliziranju njezinog “kronično nestabilnoga političkog života" te poboljšanju međunacionalnih odnosa.

 Rezolucija je antiustavan čin, produbljuje i međunacionalne podjele, provodi unitarističku, nacionalističku, velikobošnjačku agendu, rekao je Ljubić u Hrvatskom saboru, napominjući da su se njenom prihvaćanju protivili zastupnici svih hrvatskih stranaka.

 Usvajanje Rezolucije osnažilo je i produbilo nacionalne podjele, Rezolucija se izravno protivi politici EU prema BiH i dovodi u pitanje europski put BiH. Rezolucija, upozorio je, želi održati i pojačati nacionalnu supremaciju Bošnjaka nad Hrvatima u BiH.

 Zbog svega navedenog pozvali smo zastupnike bošnjačkih stranaka da povuku Rezoluciju, izvijestio je Ljubić i najavio korake ako se tom zahtjevu ne udovolji.

 Ukoliko se našem zahtjevu žurno ne iziđe u susret, potrudit ćemo se da o antidaytonskom, antiustavnom, antieuropskom, hegemonističkom karakteru čina usvajanja Rezolucije obavijestimo sva nadležna tijela EU i njezinih članica, poduzet ćemo odlučne političke mjere u cilju zaštite Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, europskog puta te hrvatske konstitutivnosti, poručio je Božo Ljubić.

 Naglasio je i kako očekuje da institucije Republike Hrvatske reagiraju u skladu sa svojim obvezama i kao potpisnica Daytona i kao članica EU i temeljem svoga Ustava.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
15:21 24.03.2017.

Rečeno je ne federalizaciji po etničkim principima i torovima, već po ekonomskim i to na cijeloj BiH, a ne samo FBiH. Imate više Hrvata izvan Hercegovine, a vi zapeli samo za to. Šta će nam onda lijevica nek odmah ukinu partije svi osim HDZa SDA SDS. Kakva je to pravda gdje je tu građanin gdje su tu Finci i Sejdić ... Samo vodu na svoje korito navodite i mislite da je to OK, ako ste za Dejton neka ostane kako je sad dok svi ne pocrkavamo od gladi ili se odselimo. Kime će te onda vladati, gdje ćete ovce nakupiti, ili po onoj narodnoj "uvjek će ovaca biti".

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?