Dragan Vrankić

Revizija pokazala da ni u jednoj od 74 bh. institucije nema elemenata krivičnog djela

Dragan Vrankić
05.08.2016.
u 13:36

Vrankić je istaknuo da revizija nema i ne može imati mandat da ulazi u sferu sankcioniranja te da je to prepušteno onima koji nose sustav, odnosno izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Dranak Vrankić izjavio je kako su revizije ove godine pokazala da niti u jednoj od 74 revidirane institucije BiH ne postoje elementi krivičnih dijela.

Ured za reviziju institucija BiH održao je konferenciju za medije u povodom završetka revizije financijskog poslovanja institucija i izvršenja proračuna institucija BiH za 2015. godinu, piše Klix.ba

Ovaj organ revidirao je 74 institucije te dao jedno mišljenja s rezervom, 67 pozitivnih mišljenja od čega 40 sa skretanjem pažnje. 

Revizori su se i ove godine skladno zakonima suzdržali od davanja mišljenja uslijed ograničenosti opsega revizije koja se odnosi na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH. Naime, prema važećim pravilima Ured za reviziju institucija BiH vrši reviziju poslovanja i izvršenja proračuna OSA BiH, ali na nju ne daje mišljenje. 

Generalni revizor Vrankić odgovarajući na pitanje o odgovornosti pojedinaca unutar institucija BiH koji ne poštuju zakone i preporuke kazao je kako revizija nije represivna.

"Mi idemo u institucija u skladu s našim standardima. Upalimo svjetlo i sve osvijetlimo ukazivanjem na nedostatke kompletnog sustava. To se nalazi u našim preporukama, a naša izvješća su materijal za one koje smo revidirali pa onda za Parlamentarnu skupštinu BiH, pa onda za javnost. Ako netko tko radi loše svoj posao nije prepoznat od onih koji to kontroliraju onda to njih treba pitati. Ukoliko se pretpostavi da se ide u sferu kršenja zakona u smislu kriminala onda i mi smo obvezni informirati nadležna tijela", rekao je Vrankić. 

On je podsjetio i da su nadležna tijela obvezna iz izvješća koje je postalo javno prepoznati ako ima nešto što nije u skladu sa zakonom. 

"Ovdje nema elemenata krivičnog djela jer onda bi bilo i negativno mišljenje. Ako damo negativno mišljenje onda to znači da je došlo do apsolutnog kršenja zakona. Parlamentarna skupština BiH je od danas vlasnik ovih dokumenata jer građani BiH biraju saziv tog organa i samim tim na njima je i odgovornost", kazao je Vrankić. 

Vrankić je istaknuo da revizija nema i ne može imati mandat da ulazi u sferu sankcioniranja te da je to prepušteno onima koji nose sustav, odnosno izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. 

"Mislim da su mnogo puta neki bili i nagrađeni, a ne sankcionirani i to je bila redovitaa praksa u BiH", zaključio je Vrankić. 

Zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Ranko Krsman izjavio je kako je 24 milijuna i 300 KM izdvojeno iz proračuna institucija BiH od 2010. do 2015. godine po osnovu tužbi vezanih za radno-pravne odnose.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?