Britansko veleposlanstvo

Republika Srpska ne može postojati izvan države BiH, postoji samo kao entitet u BiH

24.05.2024.
u 15:15

Britansko veleposlanstvo u Sarajevu saopćilo je danas da skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede „mirno razdruživanje“ od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netočnim pretpostavkama.

- Nije točno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH - navodi se u izjavi iz britanskog veleposlanstva.

Dodaje se da nije točno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati izvan države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantirano je u sklopu, Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi se.

- Nije točno da aktivnosti Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive. Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.

Nije točno da politika u BiH treba biti ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem suradnje i dijaloga.  Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve - navodi se u izjavi britanskog veleposlanstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije