Nedeljko Čubrilović

Republika Srpska nastavit će slaviti 9. siječnja

Nedeljko Čubrilović
26.04.2019.
u 09:21

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da Ustavni sud BiH nije naveo ni argumente ni razloge koji obrazlažu presudu kojom je ukinut 9. siječnja kao Dan RS-a.

Čubrilović je jučer upoznao članove skupštinskog Odbora za ustavna pitanja s tim da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se usvaja zahtjev dijela izaslanika jednog kluba u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti članka 2. stavka 1. Zakona o Danu RS-a, službeno zaprimljena u Narodnoj skupštini 19. travnja te da je objavljena u Službenom glasniku BiH i stupila na snagu. On je, kako je priopćeno iz NS RS-a, rekao da u toj odluci Ustavni sud “nije osporio pravo RS-a da proglasi i slavi svoj Dan Republike, nego da je naveo da 9. siječnja nije ustavan”.

Čubrilović tvrdi kako u odluci “nisu navedeni ni argumenti ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je Sud presudio na ovaj način”.

“Za Narodnu skupštinu 9. siječnja je povijesna činjenica ustanovljenja RS-a i tako će i ostati”, ustvrdio je. Čubrilović je također potvrdio kako će Republika Srpska usvojiti izmjene zakona kojima će biti omogućeno da slavi 9. siječnja kao Dan Republike i istaknuo da je svima jasno da će Republika Srpska i ubuduće slaviti dan svog osnivanja u skladu sa zakonom i običajima. Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. ožujka je proglasio neustavnom odredbu o 9. siječnja kao Danu RS-a, ali srpski politički predstavnici najavljuju kako će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u tijelima vlasti RS-a izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice kako je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. siječnja kao “Dana RS-a”. Isticali su kako, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. siječnja predstavlja povijesno nasljeđe samo jednog, srpskog, naroda i da kao takav uspostavlja povlašten položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate i ostale te građane Republike Srpske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?