Mostar

Rektorica Ostojić: Vi ste ponos mostarskoga Sveučilišta

21.05.2016.
u 09:56

U povodu desete obljetnice rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru jučer je održana svečana sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća na kojoj su dodijeljena priznanja za nastavno-stručni rad, te osobit doprinos promociji Fakulteta. Također su dodijeljene i povelje za suradnju, pohvalnice, te nagrade za znanstvenu djelatnost i znanstveno djelo.

Doprinos razvoju Fakulteta

Osamdeset priznanja, povelja i zahvalnica uručeno je pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju Filozofskog fakulteta u ovih 10 godina. Na sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koja je održana 18. svibnja 2016. godine, također je jednoglasno donesena odluka da se uruče zahvalnice i voditeljima stručnih službi bez kojih ovaj fakultet, kako je rečeno, ne bi bio ovako uspješan. Prije same dodjele nazočnima se obratila rektorica mostarskog Sveučilišta prof. dr. Ljerka Ostojić. - Prije nekoliko dana zastala sam ispred umjetničke instalacije koja krasi predvorje Filozofskog fakulteta. Naziv joj je “Network”. No, podsjetila me je na nešto znatno šire, na sveukupno djelovanje Filozofskog fakulteta. Umreženost, suradnja, međuljudska povezanost, pružena ruka umjetnosti, gospodarstvu, izdavaštvu, lokalnoj zajednici, kvalitetnom profesorskom kadru, studentima sa svih strana svijeta, studentima s posebnim potrebama, izvannastavne aktivnosti brojnih udruga, te nadasve ulaganje u kvalitetno obrazovanje i znanstveno istraživački rad. Ukratko, sve ono što izdvaja najbolje u odnosu na prosječne. Kada pogledate studijske programe Filozofskog fakulteta primjetna je dugoročna strategija i ravnoteža između studija za kojima vlada veliko zanimanje, poput logopedije, politologije, socijalnog rada, ali i studija koji nisu profitabilni u financijskom smislu, kao što su latinski jezik i rimska književnost, povijest umjetnosti, arheologija, a koji donose posve drugu vrijednost. Svi su oni našli mjesto pod okriljem Filozofskog fakulteta, što pokazuje duboko, obrazovno, znanstveno-istraživačko i društveno ispunjenje misije ovog fakulteta, a onda i Sveučilišta. Kolege s ostalih sveučilišta često me pitaju što se to događa na mostarskom Filozofskom fakultetu. Od kud tolika aktivnost u moru problema s kojima se susreće visoko obrazovanje. Odgovor je - ljudi. Dekane Tomiću, prodekani, profesori, asistenti, zaposlenici - vi ste tim koji je ponos ovoga Sveučilišta, istaknula je rektorica Ostojić.

Kormilar u društvu

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je kako se predanim radom Filozofski fakultet prometnuo u središnje mjesto društvenih događanja. - Danas se na našem fakultetu odvija sve ono što je vrijedno u akademskom smislu na Sveučilištu. Filozofski fakultet mora imati taj nemir, taj duh i nešto što će biti, rekao bih, kormilar u društvu, kazao je dekan Tomić. Dodao je kako pred djelatnicima fakulteta stoje brojni izazovi, a jedna od osnovnih zadaća je osigurati studentima konkurentno znanje. - Nećemo u nekom bližem vremenskom okviru biti konkurentni svjetskim ili europskim fakultetima, prije svega, iz razloga što smo mi relativno siromašna država u kojoj se ne ulaže dovoljno u znanstveno-istraživački rad, ali to su izazovi na koje moramo odgovoriti. Koliko ćemo se uspjeti približiti tim svjetskim fakultetima, vidjet ćemo, ali svakako smo predani našoj misiji i našem zadatku, istaknuo je Tomić. Danas na Filozofskom fakultetu, na 18 studijskih grupa, studira oko 3200 studenata, a u nastavnom procesu sudjeluje oko 200 profesora i suradnika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?