10. Posavska večer

Rekordan posjet s gostima pristiglim sa svih strana Europe

16.11.2016.
u 08:00

Posavljaci i njihovi prijatelji iz Frankfurta, Kassela, Beča, Salzburga, Basela… te rodne Posavine, uglavnom Orašja i Domaljevaca, okupili su se u subotu navečer u dvorani “Martinsee” u Heusenstammu, nedaleko od Frankfurta, na tradicionalnoj Posavskoj večeri. Kao i svih prethodnih godina, nju su i ovaj, 10. put za redom organizirali članovi nogometnog kluba Posavina Frankfurt. Sav prihod večeri namijenjen je financiranju FC Posavina Frankfurt, hrvatskog kluba čija je prva momčad ove sezone, drugi put u svojoj povijesti, ušla u višu Kreisoberligu.

Radili i igrači

Predsjednik FC Posavina Frankfurt Marko Pavić, čovjek oko kojeg se sve vrti u klubu i koji svojim angažmanom vuče Posavinu naprijed, i ovaj je put organizirao kako bi što veći iznos novca ostao Posavini. Iako je, kaže, godišnje okupljanje Posavljaka organizirano u cilju upoznavanja i druženja Hrvata iz Bosanske Posavine i njihovih prijatelja, u središtu je ipak prikupljanje novca za financiranje rada Posavine, čije dvije momčadi nastupaju u amaterskim njemačkim ligama. Članovi uprave bili su na ulazima u dvoranu, dok su igrači Posavine bili svugdje gdje je trebalo biti, od punktova gdje su se prodavale ulaznice, do kontrole ulaza. Zapravo, bili su svugdje gdje je trebalo biti kako bi i ova Posavska večer prošla bez ikakvih problema. Nije ih bilo ni ove godine, osim što su njemačko osiguranje i vatrogasci, zaduženi za sigurnost dvorane, bili neumoljivi kad je u dvoranu trebalo ući više od 1300 ljudi, koliki je kapacitet dvorane. Zbog toga je sigurno više od stotinjak ljudi ostalo razočarano, ali ljutnje nije bilo jer se kod Nijemaca znaju pravila.

Iako je ovogodišnja Posavska večer zasigurno bila jedna od najboljih i najorganiziranijih do sada, najčešća tema razgovora, koja je bila u sjeni večeri, bila su uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju. I sam hrvatski nogometni klub FC Posavina to je izravno pogodilo jer je među uhićenima u Orašju bio i njihov član uprave Stijepo Đurić koji je za blagdane Svi sveti i Dušni dan iz Frankfurta putovao u Orašje. Uhićenje popularnog Doktora, kako Stijepu od milja zovu u Posavini jer je dugogodišnji fizioterapeut u svom klubu, mnoge je iznenadilo i duboko pogodilo. Svi u klubu, kao i svi oni koji ga poznaju, uvjereni su u njegovu nevinost i brzi povratak iz Busovače, gdje je u pritvoru, kako bi se branio sa slobode. Još su više u njegovu nevinost uvjerena njegova dva brata Marijan i Đuro koji su i sami s prijateljima iz Frankfurta i Beča došli na Posavsku večer.

Uvjereni u Doktorovu nevinost

U prepunoj dvorani među 1300 gostiju i uzvanika bili su i generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak i voditelj Hrvatske katoličke župe u Frankfurtu fra Željko Ćurković, koji su se prigodnim riječima obratili Posavljacima čestitajući im uspješno održavanje 10. Posavske večeri. Među uzvanicima bili su još predstavnici ostalih hrvatskih katoličkih misija sa šireg područja Frankfurta, na čelu s fra Marinkom Vukmanom ili oni koji, poput don Marija Lukasa, služe u njemačkim župama, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža, kao i predstavnici mnogih hrvatskih zavičajnih udruga Hrvata iz Frankfurta, Darmstadta, Mainza i ostalih gradova rajnsko-majnske regije.

U uvodnom dijelu programa goste je zabavljao Markica Plavi s bendom Tigrovi tame, a glavni dio večeri počeo je nastupom članova Folklorne skupine Biseri iz Darmstadta. U glazbenom dijelu programa nastupili su još DJ Juro, Mara i Bronco Band.

Glavna zvijezda glazbenog dijela programa bio je popularni posavski pjevač Željko Jurić, čovjek s kojim su se tu večer mnogi iseljeni Posavljaci, ali i ostali željeli fotografirati. Svoj nastup Jurić je započeo mnogima najdražom i najljepšom hrvatskom pjesmom o Posavini “Posavino, majko”.

Na refren pjesme “Posavino, majko, u srcu te nosim svom, vratit ću se na zgarište, sagradit ću novi dom” mnogi su ustali i zapljeskali, ali i pustili suzu. Jer nepravda koja je učinjena Posavini i njezinim ljudima boli do neba, jednako kao što danas bole najnovija uhićenja i progoni njezinih sinova koji su samo branili i obranili svoju Posavinu i svoj hrvatski dom.

Posavska zabava s Jurićem i ostalim pjevačima trajala je do ranih jutarnjih sati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?