Nakon terorističkog napada

Reis Kavazović pozvao državu da silom zaustavi one koji prizivaju teror

napad u sarajevu
21.11.2015.
u 06:00

Reis Kavazović je oštro osudio zloupotrebu islamske vjere poručivši muslimanima da “ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja”

Službenih informacija o istrazi o terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac, kada je Enes Omeragić ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH i ozlijedio nekoliko drugih osoba, jučer skoro da i nije bilo, piše Velernji list BiH. Ipak, doznaje se kako su istražitelji na obavijesni razgovor priveli više osoba koje se na određeni način mogu povezati s Omeragićem, ali i radikalnim vehabističkim pokretom u Bosni i Hercegovini.

Istražiteljima su posebno zanimljive osobe arapskog podrijetla s kojima se Omeragić intenzivno družio u posljednje vrijeme te njegov zet Muhamed Meco, policiji poznati radikal i povratnik sa sirijskog ratišta. SIPA je saslušala Mecu, ali nije zadržan u pritvoru. On je još 2008. godine uhićen u velikoj antiterorističkoj akciji te je tri mjeseca proveo u pritvoru kao dio skupine Rijada Rustempašića kojega su sumnjičili za planiranje napada na međunarodne institucije. Meco je oslobođen svih optužbi  i pušten iz pritvora, dok je Rustempašić je procesuiran i 2011. godine osuđen na četiri godine zatvora.

Odlučniji obračun države

Prema neslužbenim informacijama, u pretresu Omeragićeva stana istražitelji su našli određene materijale koji ga povezuju s ekstremističkim organizacijama. Doznaje se kako se u istrazi o terorističkom napadu u Rajlovcu istražitelji oslanjaju i na suradnju s policijskim agencijama iz drugih zemalja. Ozračje psihoze i straha i jučer je bilo prisutno u BiH, a posebno u Sarajevu koje se ionako posljednjih mjeseci suočava s porastom nasilja i pogoršanom sigurnosnom situacijom.

Pojačano prisustvo policije i dalje je evidentno, a pripadnici Oružanih snaga BiH s dugim cijevima osiguravaju sve vojne i objekte Ministarstva obrane. Pojačano se štite i diplomatsko-konzularna predstavništva, a iz sigurnosnih razloga jučer je otkazano i nekoliko skupova u glavnom gradu BiH. Čak će i utakmice nogometnog prvenstvena BiH ovog vikenda biti osiguravane po posebnom režimu. Sve je više poziva da se s radikalnim ekstremističkim skupinama država odlučnije obračuna i preventivno djeluje kako se napadi poput onog u Rajlovcu ne bi ponovili. Ministar sigurnosti Dragan Mektić poziva da se “pravna država uspostavi silom ako ne može redovitim putem”.

Doministar Mijo Krešić, pak, kaže da policijska struktura u BiH ima sasvim korektne ovlasti koje treba hrabrije i agresivnije koristiti te da bi više trebala raditi u dijelu razjašnjavanja primjene i korištenja tih ovlaštenja. - Plašim se da je uspostavljena jedna ideologija koja na neki način podržava i razvija nasilni ekstremizam u BiH i podržava nešto što je suprotno demokratskom sustavu i demokratskim načelima koji svima nama trebaju biti cilj, izjavio je Krešić. Snažnu poruku jučer je s džume (središnje muslimanske molitve petkom) uputio i poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul-ulema Husein Kavazović.

Pred velikim brojem vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu reis Kavazović je održao propovijed u kojoj je oštro osudio zloupotrebu islamske vjere poručivši muslimanima da “ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja”.
- Pozivam vlasti da silom zaustave sve one koji šire mržnju i prizivaju teror. Pozivam učene ljude da se javno suprotstave zlu, objasne ga i osude. Sada je potrebno da svi ustanemo i ne dopustimo da nas zlo pobijedi. Ne dopustimo da strah prevlada našim osjetilima. Učinimo sve što je u našoj moći da mu se suprotstavimo. Pozivam sve dobronamjerne ljude da svojim nesmotrenim reakcijama na nedjela zločinaca ne pomažu njihovim ciljevima. Ne dopustimo im da stigmatiziraju cijelu našu zajednicu. Oni na to i računaju, poručio je reis Kavazović.

Dan žalosti i pokopi

U BiH je jučer zbog ubojstva dvojice vojnika bio dan žalosti, a najtužnije je svakako bilo u Vitezu i Nevesinju gdje su uz vojne počasti pokopani tragično nastradali Armin Salkić i Nedeljko Radić. Od njih su se oprostili članovi obitelji, rođaci, prijatelji, kao i kolege vojnici. Istodobno, pravi virtualni rat vodi se na internetu između ogromne većine onih koji žale za izgubljenim životima i traže da se na nasilni radikalizam odgovori oštro i onih, doduše znatno malobrojnijih, koji opravdavaju pa čak i veličaju teroristički napad u Rajlovcu.

Sve je više zahtjeva da država nađe načina i zabrani web-stranice koji veličaju terorizam poput zloglasnog portala “Vijesti ummeta”. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić priznaje da domaće sigurnosne službe nisu ni tehnički, a ni kadrovski dovoljno osposobljene za takvu vrstu akcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?