sastanak u sarajevu

Regija rješava trajna stambena rješenja za izbjeglice

izbjeglice
28.06.2016.
u 17:31

Sastanak Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, na kojem su prisustvovali predstavnici donatora, partnerskih zemalja, Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, OESS-a i Razvojne banke Vijeća Europe, održan je danas u Sarajevu. Na sastanku je razgovarano o napretku, najboljim praksama i preostalim izazovima u provedbi Programa trajnih rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe. 
  
“Napredak koji je ostvaren pokazuje kolektivnu odlučnost za rješavanje potreba nekih od najugroženijih građana u regiji,” istaknuo je Fermin Cordoba, v.d. direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini. 

“To znači osiguravanje potpunog i ravnopravnog uživanja svih prava, kao što su pristup zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj zaštiti i zapošljavanju”. 

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjelice BiH, naglasila je: “Zahvajujući 80 milijuna KM, koji su do sada odobreni kroz četiri podprojekta Regionalnog stambenog programa, krenuli smo u proces intenzivne gradnje kroz koji će u ovoj i narednoj godini biti izgrađeno 1.800 novih stambenih jedinica. Regionalni stambeni program nije samo na dobrobit raseljene populacije, nego od njega korist ima regija u cjelini, jer pomaže osnaživanju dobrosusjedskih odnosa, doprinosi pomirenju i većoj stabilnosti u regije”. 
  
Članovi Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa će 29. lipnja 2016. godine posjetiti Novo Goražde kako bi za šest obtelji koje su korisnici Programa uručili ključeve njihovih novoizgrađenih ili obnovljenih kuća. 
  
Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj programa je doprinijeti trajnom rješavanju stambenih potreba najugroženijih izbjeglih i raseljenih osoba i potaknuti partnerske zemlje da izgrade institucionalne kapacitete kako bi osigurali održivi povratak, priopćeno je iz OESS-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije