Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske

Referendum o odcjepljenju RS-a nije tabu-tema

'cvijanovic'
Foto: ''
31.03.2014.
u 09:39

Mi imamo pravo na samoopredjeljenje ako se prihvaćaju međunarodne norme

Jedina osoba koja je iznimka među bosanskohercegovačkim političarima, koji su 2013. uglavnom proveli u beskonačnim i neplodnim pregovorima, jeste žena. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je na Večernjakovu pečatu, po ocjeni stručnog Ocjenjivačkog suda Večernjeg lista, dobila priznanje za međupolitički dijalog. Hrabro je preuzela golemu odgovornost - ravnati Vladom uspjevši povratiti povjerenje građana RS-a.

Kako je biti žena na čelu jedne vlade u društvu koje je po brojnim svojim obilježjima još uvijek patrijarhalno, demokratski nerazvijeno?

Vrlo je to neobično! Ponosna sam na činjenicu da sam prva žena na čelu Vlade u Republici Srpskoj, a onda i na to da je to iznimka kada je u pitanju BiH. No, ni u regiji nismo do sada imali ženu na prvoj poziciji, što po meni govori i o zrelosti društva u Republici Srpskoj, ali, dakako, i stranke koja mi je dala povjerenje.

Vlasti RS-a imale su prigovore oko uvjeta koje vam je postavio MMF. Zašto su vam neprihvatljivi njihovi uvjeti?

Zato što su postavljeni na vrlo krut način i zato što je došlo do promjene u odnosu kako smo ranije razgovarali oko sličnih uvjeta. Neka ranija pitanja o kojima smo razgovarali najednom su postala pitanja života ili smrti. Mi smo se zbog toga odlučili, ako to ostane tako, naprosto raskinuti taj aranžman jer je neozbiljno da preuzimamo obveze za koje znamo da ih ne možemo provesti i ne možemo davati jamstva da će, primjerice, Parlament BiH donijeti odluku o bilo čemu, i da ako to ne napravi, može blokirati cijeli proces.

A kada je u pitanju Zakon o radu, čini mi se da je najviše prijepora bilo upravo oko njegove izmjene?

Zakon o radu nije na radaru Vlade RS-a, ne želimo se njime baviti makar dok ne uspijemo postići suglasnost između socijalnih partnera. Ja nisam za to da na silu donosimo zakone za koje sam sigurna da bi izazvali velike potrese u grupacijama kojima bi se na posve drukčiji način uredilo pitanje rada. Imamo veliki otpor sindikata. Dok se poslodavci s njima ne usuglase, ja ne prihvaćam takav uvjet jer znam da bi to bilo nemoguće provesti.

Hoće li RS uspjeti preživjeti ovu proračunsku godinu bez novca od MMF-a?

Može bez dvojbe. Kod nas oporba i svi drugi koji su protiv aktualne vlasti godinama govore kako neće biti plaća, mirovina, socijalnih naknada, a mi smo upravo pokazali ne da će ih biti, nego da su redovite i da su se povećale. Mi smo tijekom prošle godine povećali plaće i mirovine, intervenirajući prema određenim grupacijama koje su zaista ugrožene i za koje je nemoguće očekivati da prođe kriza i da žive malo bolje. Mi smo se osigurali paralelno ako taj aranžman bude prekinut da možemo povući određena sredstva.

Gospodin Dodik je pri povratku iz Moskve spomenuo mogućnost referenduma Republike Srpske o neovisnosti. Zašto je ponovno potencirao to pitanje?

Ne bih rekla da je to eksplicitna najava referenduma. Dakle, to je stavljanje BiH u jedan širi kontekst koji danas imamo otvoren u svijetu. Svi moraju biti svjesni da kada se otvori proces na jednome mjestu da će se lančano povući i druge primjere. I to je upravo bila poruka koju je gospodin Dodik prenio. Ali, pri tome želim reći kako je to svima i ranije bilo jasno da postoji mogućnost opredjeljenja koje je predsjednik izrazio vezano uz tu situaciju. U svakome slučaju, priča o referendumu, kada je u pitanju Republika Srpska, nije tabu-tema niti se povremeno umjetno nameće. Moram vas podsjetiti da je ta tema prisutna i u političkom i u osobnom životu građana RS-a. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje ako se prihvaćaju međunarodne norme.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 3

VC
vjerni.citalac
09:25 01.04.2014.

Ne reci 2 puta da nije nastao genocidom i etičkim čišćenjem. Možda nije danas a šta je bilo prije 100 godina? Baš me interesuje da li je riječ Krim ruskog ili tatarskog podrijetla?

BR
brodarevac
11:04 31.03.2014.

Nije Krim nastao genocidom i etničkim čišćenjem i nije Srbija Rusija tako da možete uvijek pred izbore mahati referendumom, samo glupi i magarećim mlijekom dojeni mogu u to vjerovati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije