Ukusno

RECEPT DANA: Pita od jabuka i oraha

kolač jabuke
23.01.2022.
u 19:50

Recept za klasičnu pitu od jabuka uz dodatak oraha posudili smo od stranice Mistic cake. Ovaj aromatičan i mirisan starinski kolač spoj je prhkog testa koje se topi u ustima i sočnog nadjeva od jabuka, cimeta, oraha i suhih grožđica, piše Glas Istre.

Sastojci za tijesto:

250 g maslaca

10 žlica šećera

sok i kora 1/2 limuna

1 jaje

1 žumanjak

2 žlica kiselog vrhnja

oko 550 g oštrog brašna

1 prašak za pecivo

Sastojci za nadjev:

6-7 jabuka (srednje veličine)

5 žlica šećera

nekoliko kapi limunovog soka (po želji)

1 vrećica cimeta – 10 g

100 g krupno sjeckanih oraha

70 g suhih grožđica

5-6 žlica krušnih mrvica

Priprema:

U posudu staviti maslac sobne temperatura i šećer. Dodati sok i koricu limuna, potom jaje i žumanjak, kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mikserom s nastavcima za tijesto izmiješajte sve sastojke da se sjedine. Potom još malo rukom umijesite tijesto da bude kompaktno, glatko i mekano. Po potrebi dodajte još malo brašna ako vam se tijesto lijepi za ruke. To će ovisiti od veličine jaja i količine limunovog soka koji ste stavili.

Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.

Za nadjev jabuke operite i ogulite, pa izribajte. Po želji dodajte nekoliko kapi limunovog soka da jabuke ne pocrne, i sve izmiješajte.

Šećer možete odmah dodati u jabuke, ali tako će vam jabuke možda pustiti više soka. Zato je bolje šećer posipati direktno na jabuke kada ih već rasporedite preko donje kore u plehu.

Pripremite i ostale sastojke za nadjev, a orahe krupno nasjeckajte.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i prepolovite ga na dva jednaka dijela. Pobrašnite radnu površinu. Valjkom za tijesto razvijte prvu koru na dimenziju pleha 32×22 cm, namotajte koru na valjak i pažljivo prenesite u pleh. Izbockajte tijesto viljuškom. Potom pospite sa 2-3 žlice mrvica, a onda rasporedite izribane jabuke po tijestu.

Jabuke pospite svugdje ravnomjerno šećerom, a potom i cimetom. Nabacajte preko suhe grožđice, a potom i usitnjene orahe. Na vrh pospite još 2-3 žlica mrvica.

Razvijte i drugu koru i njome poklopite pitu. Izbockajte viljuškom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite pitu oko 35-40 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Pitu ohladite, pa izrežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?