Slastice

Recept cimet rolica traže svi koji ih probaju

17.10.2023.
u 10:25

Hladniji dani u godini nezamislivi su bez bula. Tako mi u obitelji zovemo omiljena slatka peciva koja ostatak Hrvatske poznaje kao cimet rolica. 

Što se samog recepta tiče, originalno u tijesto ide kardamom, a motaju se ili u one klasične pužiće ili u ružice. Šveđani tradicionalno u njima uživaju za vrijeme fike, poznatog švedskog odmora od posla uz kavu, ali i uz doručak, i nipošto nisu rezervirane samo za hladne mjesece. Ispečene se mogu i zamrzavati pa vaditi po potrebi, no to dakako vrijedi samo za one slučajeve kada se ne uspiju pojesti, a što se u pravilu nikada ne događa. I koliko god vam možda količine potrebnih sastojaka zvučale megalomaski, vjerujte mi da s količinom bula ne možete pretjerati. 

Sastojci 

Nekakve točne gramaže je doista teško reći jer cimet rolice se rade prema osjećaju, ali za nekakvih pedesetak, potrebno je: 

otprilike 1 kg glatkog brašna 
2 suha kvasca 
2 jaja 
malo šećera 
malo soli 
otprilike pola litre mlijeka 
dva prsta maslaca 

Uz to je potreban otprilike još jedan maslac za premazivanje tijesta, cimet, šećer te jedno jaje za premazati bule kada ih se namota.

Priprema 

1. U dovoljno velikoj zdjeli pomiješamo sve suhe sastojke (brašno, nekoliko prstohvata soli i šećera te kvasac), a zatim im dodamo dva jaja te zagrijano mlijeko u koje smo dodali maslac. 

2. Dobro izradimo tijesto koje se ne smije lijepiti i u pravilu je nešto mekše od tijesta za kruh te ga ostavimo da miruje. Idealno, kada se tijesto digne, pretuče ga se još jednom, no nije nužno. 

3. Tijesto razvaljamo na lagano pobrašnjeloj podlozi u veliki pravokutnik, a zatim ga u potpunosti premaženo maslacem koji je omekšao na sobnoj temperaturi, te nakon toga obilato pospemo cimetom, a zatim i šećerom. Kada kažem obilato, to znači obilato toliko da cijela podloga mora biti smeđa od cimeta te zatim posipana šećerom.

4. Tijesto po dužini preklopimo na 3 dijela (prvo jednu trećinu dužine preko sredine, a zatim i drugu preko te dvije) tako da cijelo bude usko i dugačko te u 3 sloja. 

5. Tijesto režemo na otprilike 2 cm debele trakice koje zatim motamo u ružice. Smotati ih je vrlo jednostavno, lijevom rukom držimo jedan kraj trakice, dok drugi frčemo oko njega. 

6. Složimo bule na papir za pečenje, premažemo ih žumanjkom s malo ulja te jos malo pospemo šećerom (Šveđani ih originalno posipaju krupnim šećerom, ali može i obični). 

7. Pečemo ih na 160 stupnjeva otprilike 20-30 minuta, dok poput peciva ne narastu i ne dobiju onu lijepu zlatnu boju.   

8. Čekamo dok se ohlade da ih kušamo, odolijevajući prekrasnom mirisu cimeta koji će obaviti cijelu kuću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije