BiH - Katar:

Razgovor o pokretanju Fonda prijateljstva

Katar
Vlada FBiH
14.03.2016.
u 18:35

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su se sastali s delegacijom Katarskog razvojnog fonda, koju je predvodio izvršni direktor Musfar Hamad Al-Shahwani.

U ime Vlade Republike Srpske, sastanku su prisustvovali ministar za ekonomske poslove i regionalnu saradnju Zlatan Kokić i pomoćnica ministra za ekononmsku suradnju Slobodanka Dubravac.

Tijekom susreta razgovarano je o pokretanju Fonda prijateljstva između Katara i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o inicijativi koja je prvi put konkretnije spomenuta za vrijeme održavanja Sarajevo Business Foruma 2014. godine, a njena realizacija rezultat je dogovora koji su članovi Predsjedništva BiH postigli s katarskim emirom Al-Thanijem tijekom njegove posjete BiH u siječnju 2016. godine.

Cilj uspostavljanja ovog fonda na revolving osnovi je pomoć u zapošljavanju mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na ovaj način bi BiH dobila značajnu pomoć u borbi protiv jedne od najvisočijih stopa nezaposlenosti mladih u Europi.

Prema riječima Al-Shahwanija, Fond je zainteresiran za podršku u izgradnji infrastrukture, zatim za razvoj malih i srednjih preduzeća, te mikrofinanciranje početnog novca za male biznise.

Inače, Katar je Fond prijateljstva  ranije pokrenuo u Tunisu i Japanu. U Tunisu je, u tijeku nekoliko godina, sredstvima Fonda omogućeno otvaranje 5.000 radih mjesta,  a u Japanu je Fond pomogao obnovi infrastrukture uništene razornim zemljotresom.

Premijer Novalić kazao je kako je aktivnost Katarskog fonda kompatibilna s našim potrebama i da nam je, u tom smislu, potrebna ne samo financijska, već i tehnička pomoć, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije