Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ravnopravnost Hrvata moguće postići na dva načina

24. siječnja 2020. u 08:04 0 komentara 958 prikaza
Božo Ljubić

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH za  N1 Hrvatska.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja. Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je Ljubić.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom tretnutku.

”Mi smatramo da to u ovom trenutku nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Hoće li nekada doći vrijeme i hoće li sazrijeti odnosi… Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije. Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je Ljubić, prenosi HMS. 

On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.