Mladen Ivanić

Rano je tvrditi da se ništa neće mijenjati nakon izbora za EP

21.05.2019.
u 12:45

Iako većina političara smatra da se Europa neće značajnije mijenjati nakon izbora za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja takvo nešto je još uvijek rano tvrditi, ocijenio je u izjavi za Fenu bivši ministar vanjskih poslova i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Pojasnio je da će buduća petogodišnja politika Europske unije ovisiti od toga kakav će biti krajnji rezultat izbora i koje stranke će formirati Europsku komisiju.

Ukoliko to učine Europska pučka stranka, socijaldemokrati i potencijalno liberali, Ivanić smatra da se politika EU ne bi trebala značajno promijeniti uključujući i stav o proširenju EU na druge zemlje.

- U tom slučaju stvari bi se trebale razvijati kao i do sada te bi vrata Eu trabala ostati otvorena za proširenje i na zemlje Balkana. No, ukoliko ta standardna europska struktura to ne bude mogla učiniti, onda se mogu očekivati velike turbulencije unutar same EU, a onda i posljedice po proširenje, naglašava Ivanić.

Izrazio je sumnju da će situacija ostati nepromijenjena ukoliko populisti pobijede. Smatra da će u tom slučaju doći do jačanja takozvanih centripetalnih sila te proširenje, dodaje, tada sasvim sigurno ne bi bila ozbiljnija tema.

Između 23. i 26. svibnja, građani 27 zemalja članica Europske unije glasuju za zastupnike u Europskom parlamentu koji će ih zastupati u idućih pet godina, a potom bi trebala biti izabrana Europska komisija koja bi trebala 1. studenoga stupiti na dužnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?