Nova “afera”

Radni staž savjetnika u Domu naroda pod istragom

06.09.2017.
u 09:00

Nekoliko tjedana nakon medijske objave “afere” o zapošljavanju savjetnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Federalna uprava policije (FUP) zatražila je iz entitetskog Parlamenta dokumentaciju koja se odnosi na zapošljavanje ukupno pet savjetnika u Dom naroda Parlamenta FBiH koji, kako se navodi, ne ispunjavaju zakonske propise za imenovanje na te dužnosti, piše Večernji list BiH.

Slični slučajevi

Tu informaciju potvrdio je medijima tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić koji je rekao kako je FUP prije nekoliko dana od Parlamenta FBiH zatražio “dokumentaciju o zapošljavanju savjetnika predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare”. 
- FUP je prije nekoliko dana pismeno zatražio da im dostavim dokumentaciju. Kako nam je rečeno, dostava dokumenata traži se po nalogu Tužiteljstva Sarajevske županije - kazao je Hadžiavdić. 
Portal Klix objavio je kako je Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu potvrdilo da je predmet u radu. Inače, riječ je o predmetu kojim je, navodno, obuhvaćena predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara jer je, kako su neki mediji to još ranije prenijeli, u proteklom razdoblju zapošljavala savjetnike bez dovoljnog radnog iskustva. Na taj način u razdoblju od dvije i pol godine “na račune Bradarinih savjetnika” isplaćeno je više od 306.000 KM. Sporno je radno iskustvo angažiranih savjetnika jer pet od osam njih nema pet godina radnog iskustva. Iako se svi savjetnici pripisuju Bradari, mediji izdvajaju slučaj savjetnika u Klubu bošnjačkoga naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Semira Hajduka koji je na mjesto savjetnika postavljen bez dana radnog staža, i to, kako se navodi, na zahtjev šefa tog kluba Osmana Ćatića (SDA). Obojica su iz Konjica. 
Međutim, ono o čemu mediji ne pišu je činjenica da “Bradarini savjetnici”, iako je jasno da je riječ i o onima angažiranim na drugim poslovima u Domu naroda, zapravo pokrivaju nedostatak osoblja nužnog za normalno funkcioniranje Doma. Kao i svi aktualni dužnosnici, Lidija Bradara suočila se s nemogućnosti angažmana novih zaposlenika, što znači da su savjetnici često bili jedino moguće rješenje. Ona jučer nije htjela komentirati cijelu situaciju.

Propisi, afera...

Prema dostupnim informacijama, predmet je otvoren na osnovi novinskog teksta koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) o tome kako je Bradara prekršila federalne propise, postavivši savjetnike bez odgovarajućeg radnog iskustva. Indikativno je, ipak, da je “afera” sa savjetnicima došla ubrzo nakon što je objavljeno da je financijska policija provjeravala rad računovodstva i drugih stručnih službi Doma naroda. Istraga financijske policije obuhvaća razdoblje do svibnja 2014. godine i ne odnosi se na aktualne izaslanike i rukovodstvo Doma naroda. Materijalno-financijski nalogodavac u ovom slučaju je spomenuti Izmir Hadžiavdić koji tvrdi da je sve rađeno po zakonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?