privlačenje investicija

Radna mjesta u proizvodnji uvjet održivog opstanka

25.10.2020.
u 13:00

Grude, Stolac, Žepče, Kreševo, Derventa..., popis općina u kojima, unatoč brojnim izazovima s kojima se suočavaju, investitori uspijevaju utrošiti manje vremena za realizaciju poslovnih ideja, ipak raste iz godine u godinu, piše Večernji list BiH.

Složenost postupaka, veliki broj birokratskih prepreka, sporost u dobivanju svih potrebnih dozvola - brojne su prepreke pred snažnijim investicijskim ciklusom u BiH kada je riječ o lakoći poslovanja, no primjeri koji dolaze s lokalne razine uistinu znaju unijeti iznenađenje, ali i prijeko potreban optimizam u ekonomsko-društveno sivilo. Poslovne zone pritom su se pokazale kao pun pogodak za sve one koji bi željeli razvijati svoj biznis u nekim lokalnim zajednicama, a dio njih, poput navedenih općina na početku teksta, različitim potezima pokušava ne samo ubrzati procedure već i stimulirati poduzetnike. Primjerice, Grude nude zemljište u svojoj zoni za početnu cijenu od šest maraka, s tim da je poticaj od dvije marke za onoga tko u tri godine dođe do uporabne dozvole.

Melioracija

U ovoj općini odvažili su se krenuti i u realizaciju kapitalnog projekta dovođenja poljoprivrednih površina u Imotsko-bekijskom polju k njihovoj konačnoj namjeni. U ovom trenutku vrši se program melioracije na planu čišćenja odvodnih kanala, a u fazi priprema je posao sređivanja zemljišnih knjiga, odnosno izjednačavanje katastra i gruntovnice. U planu je i komasacija odnosno okrupnjavanje parcela. Sličan angažman vidimo i na prostoru općine Žepče gdje se upravo realizira projekt navodnjavanja, kojim će se podići potencijal razvoja poljoprivredne djelatnosti u Lupoglavu, Radovlju i dijelu Žepačkog polja. Korak dalje uključivao bi otvaranje tvornice za preradu poljoprivrednih proizvoda, a što bi dodatno unaprijedilo stanje u kojem već u ovom trenutku postoji 2200 registriranih poljoprivrednih gospodarstava te blizu 100 samostalnih poljoprivrednih obrta.

Privlačenje investicija

Na jugu Hercegovine ovih dana provodi se kapitalni projekt dovođenja tehničke vode za navodnjavanje na Dubravsku visoravan, a od kojega će korist imati sadašnji, ali i potencijalni novi poljoprivredni proizvođači, koji će uskoro imati stabilan izvoz napajanja. U ovoj prvoj fazi projekt je dao tehničku vodu za određeni dio prostora, a ključni je cilj navodnjavanjem revitalizirati poljoprivredno zemljište koje se nije radilo te kako bi što više poljoprivrednih i obiteljskih gospodarstava vezali za to zemljište.

Uzor brojnim općinama u Bosni i Hercegovini može biti jedna lokalna zajednica sa sjevera države. Radi se o Derventi, za koju mnogi imaju samo riječ hvale. Dokaz je podatak koji je iznesen još prošle godine, a prema kojemu u ovoj lokalnoj zajednici posluju 824 gospodarska subjekta te da ima čak 30 stranih kompanija. Otvorenost i susretljivost za investitore ono je po čemu je Derventa jedna od općina koja je mamac za one željne realizacije poslovne ideje.

Ipak, primjere navedenih općina koje su, sukladno svojim zakonskom i ustavnim nadležnostima, iskoristile svoje ingerencije kako bi privukle investitore, trebaju slijediti i druge zajednice, a često i više razine vlasti. No, sve dok smo, prema analizi Svjetske banke, na 184. mjestu od ukupno 190 zemalja kada je riječ o pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja, snažniji napredak nije moguće očekivati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?