supružnici Sušić iz BiH uložili 300.000 KM

Rade od jutra do mraka, očekuju 12 tona američke ekoborovnice i sve će prodati

24.07.2020.
u 21:04

Zadovoljni smo, jer nam epidemiološka kriza u svijetu nije ugrozila izvoz, imamo osigurano tržište za sav urod. Odmah po isporuci smo i plaćeni, tako da i mi na vrijeme možemo isplatiti radnike koje angažiramo u berbi i time se krug zatvara, kaže Nusret Sušić.

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. Plantažu su uredili po svim europskim ekološkim standardima uz stručno primjenjene mjere prehrane i zaštite zasada koji su rezultairali rekordnim prinosom, piše Večernji list BiH

Očekuju ubrzo povrat uloženog

Za nekoliko godina, kažu vlasnici, ukoliko sve budu kao i ove, očekuju povrat uloženih sredstava. Na plantaži zdravlja, kako su je nazvali njezini vlasnici Sanela i Nusret, ovih dana radno je. Uvelike beru borovnice, a ove godine očekuju rekordne prinose. 

Sin vlasnika plantaže Elmin Sušić kaže kako je prethodnih godina bilo većinom između pet i šest tona. 

– Svake godine se to udvostruje, tako da se ove godine očekuje tih dvanaest tona, kaže Elmin. Ovaj četverogodišnji zasad u saksijama sa zemljom posebnih svojstava i kvalitete rađen je po ekološkim standardima. Isključena je uporaba bilo kakvih kemijskih sredstava. 

- Nemamo tog kemijskog dijela u borovnici, već pravimo organski dio voća. Borovnica prati tu zaštitu da voda nije samo voda za piće, nego da je to prirodna izvorska voda koju imamo na privatnom posjedu i dakako, borovnica zahtjeva tu protugradnu mrežu koju ste mogli vidjeti da bi zaštitila svoj plod i ostale proizvodnje, dodaje Elmin.

U podizanje plantaže, kako su nam rekli Sušići, uloženo je više od 300. 000 maraka. Uz pomoć USAID-a podignuta je protugradna zaštita, a Grad Bihać potpomogao je nabavku hladnjače i mlina za preradu borovnice. 

- Ovdje se radi od jutra do mraka, kazali su nam, ali zadovoljni smo, jer nam epidemiološka kriza u svijetu nije ugrozila izvoz, imamo osigurano tržište za sav urod. Odmah po isporuci smo i plaćeni, tako da i mi na vrijeme možemo isplatiti radnike koje angažiramo u berbi i time se krug zatvara, kaže Nusret Sušić.

Angažirali 25 radnika

Ove godine su za berbu angažirali dvadeset i pet radnika. Među njima i značajan broj djevojaka, različitih profesija koje čekaju na stalno zaposlenje. Hazema Rekić medicinska je tehničarka. 

- Želim poručiti svojim vršnjacima kako je ovo lijepo iskustvo i da se ne srame ovoga posla iako se ne možemo zaposliti u svojoj struci. Što se tiče gospodarstva našega susjeda Nusreta, stvarno je fer što se tiče plaćanja i kilaže i svega što podrazumjeva ova plantaža, kaže Hazema. 

Među beračima već treću godinu je i Rasema Rekić, koja unatoč šestom desetljeću koje gazi svaki dan ubere najviše plodova. 

– Naberem i do sedamdeset kilograma. Nije teško. To ti je smirenje živaca nama starijima, a nešto se i zaradi, eto tako da nisam kod kuće, kaže Rasema. 

Za one koji su već naviknuli na proizvode s ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, i ove godine jedna količina uroda bit će prerađena u sokove, džemove, čajeve. Svježe borovnice mogu se kupiti na samoj plantaži. 

Isplativost ove proizvodnje je vidljiva, a za nekoliko godina plantaža će vratiti sve ono što je u nju uloženo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?