17. predsjednica prestižnog američkog Sveučilišta Connecticut

Radenka Marić je prva žena iz BiH koja je postala predsjednica jednog američkog sveučilišta

03.10.2023.
u 20:36

Profesorica Radenka Marić prva je žena iz Bosne i Hercegovine koja je predsjednica jednog sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je Edhem Čustović, jedan od osnivača Fondacije za budućnost Bosne i Hercegovine (BH Futures Foundation).

Istakao je da je Marić službeno inaugurirana kao 17. predsjednica, kako je naveo, prestižnog američkog Sveučilišta Connecticut.

- Danas je veliki dan za Sveučilište Connecticut, inaugurirana je nova predsjednica/rektorica. Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, bivšu Jugoslaviju. Profesorica Marić, rodom iz Dervente, danas je službeno postala predsjednica istraživačkog sveučilišta prvog reda u SAD-u. Time postaje prva žena iz Bosne i Hercegovine kao predsjednica sveučilišta u SAD-u i tek druga žena podrijetlom iz Bosne i Hercegovina koja je postala predsjednica sveučilišta u svijetu - ukazao je Čustović.

Napomenuo je da je prva žena iz Bosne i Hercegovine predsjednica sveučilišta u svijetu bila Pamela Habibović u nizozemskom Maastrichtu. Istaknuo je da su Marić na sveučilištu opisali kao “priznatu inovatoricu u tehnologiji čiste energije, čije je vodstvo kao potpredsjednice sveučilišta pomoglo da sveučilište bude na višoj razini financiranja istraživanja”.

Naveo je da je Marić rođena i odrasla u Derventi, da je diplomirala na Sveučilištu u Beogradu te da je na Sveučilištu u Kyotu magistrirala i doktorirala znanost o materijala i energetici. Poslije 12 godina u Japanu, 2001. se preselila u SAD da bi radila u startup kompaniji za čistu energiju. Tri godine poslije počela je voditi Institut za inovacije gorivih članaka pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade. Sveučilištu Connecticut, kako je napomenuo Čustović, pridružila se 2010. kao profesorica kemijskog i biomolekularnog inženjeringa. Tijekom 2016. i 2017. bila je gostujuća profesorica Fullbrightove katedre na Politehničkom sveučilištu u Milanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?