Izvješće pokazalo

Za naknadu štete zbog zarobljavanja 554 tužbe

22.09.2015.
u 06:15

Zbog zastare sudovi su odbijali tužbe koje se odnose na naknadu štete na osnovi zarobljavanja

Vlada FBiH prihvatila je izvješće o radu Federalnog pravobraniteljstva za 2014. godinu u kojem se navodi kako su se i u prošloj godini pojavile masovne tužbe koje se odnose na: osobe žrtve torture (zarobljavanje), tužbe primatelja naknade na osnovi invalidnosti (civilni i vojni), radni sporovi ranijeg Federalnog ministarstva obrane, a posebno veliki broj sporova za naknadu štete s enormno visokim tužbenim zahtjevima.

Večernji list donosi kako su u prošloj godini u Federaciji BiH bile 554 tužbe koje se odnose na naknadu štete na osnovi zarobljavanja s ukupnom vrijednosti sporova većom od 100,000.000 konvertibilnih maraka, navodi se u izvješću o radu Federalnog pravobraniteljstva za 2014. godinu, koje je usvojila Vlada Federacije BiH.

Odluka Ustavnog suda

"Nakon što je Ustavni sud BiH 2013. godine donio odluku u kojoj je zauzeo stav da se za navedenu problematiku primjenjuje opći zastarni rok, a ne privilegirani rok zastare, Vrhovni sud Federacije BiH je promijenio stav u kojem je naveo da se na navedenu problematiku primjenjuje opći zastarni rok", navodi se u izvješću. Zbog navedenog promijenjenog stava, sudovi su odbijali tužbene zahtjeve koji se odnose na naknadu štete na osnovi zarobljavanja.

Također, u izvještajnom razdoblju zaprimljeno je 180 predmeta koji se odnose na uplatu doprinosa za MIO pripadnicima Vojske Federacije. Uz predmete koji se odnose na tužbene zahtjeve za uplatu doprinosa za MIO pripadnicima Vojske Federacije BiH, podneseni su i zahtjevi za isplatu naknada za razdoblje od 1. siječnja 1996. do 31. ožujka 1996. godine koje se odnosi na isplaćene plaće u certifikatima, a za koje plaće doprinosi nisu uplaćeni. Za ovo razdoblje Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je odobrila ovoj populaciji isplatu naknade i za razdoblje od 1. siječnja 1996. do 31. ožujka 1996. godine.

Veći broj predmeta

U Federalnom pravobraniteljstvu u prošloj godini ukupno je u radu bilo 29.378 predmeta, od čega u odjelu u kojem se vode predmeti bivšeg Federalnog ministarstva obrane 21.190 predmeta, a u civilnom odjelu ukupno 8188 predmeta. "Predmeti koji nisu završeni u 2014. godini, a odnose se na parnične i ovršne predmete, ostali su u radu isključivo zbog toga što ovi postupci nisu okončani pred sudovima. Federalno pravobraniteljstvo ne može utjecati na dužinu i trajanje parničnog i ovršnog postupka, te je do njihova okončanja potrebno duže vremensko razdoblje", navodi se u izvješću. Usporedimo li izvješće za 2014. godinu s onim iz 2013., uočljivo je povećanje za oko šest tisuća predmeta.

U 2013. godini u Federalnom pravobraniteljstvu ukupno su u radu bila 23.973 predmeta, od čega u odjelu u kojem se vode predmeti bivšeg FMO 13.600 predmeta, a u civilnom odjelu ukupno 9273 predmeta.

U Federalnom pravobraniteljstvu u 2014. ukupno je u radu bilo 29.378 predmeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije