Pedeset godina župne crkve u Podhumu

Publikacija dar župljanima

05.01.2016.
u 07:00

Publikacija "Crkva sv. Ive Krstitelja Podhum" u nakladi je od svega 600 primjeraka te se dijeli samo obiteljima župe Podhum

Već 50 godina predivnim buškoblatskim krajolikom, koji uljepšavaju visoki planinski vrhovi Kamešnice i Tušnice između kojih se smjestilo Buško jezero s ostacima nepotopljenog polja, dominira župna crkva sv. Ive Krstitelja u Podhumu.

U povodu 50. obljetnice početka i 40. završetka izgradnje te najveće crkve u Buškom blatu, koja je izgrađena na temeljima stare crkve u Podhumu, središnjem naselju koje se prvi put spominje 1235. godine, izdana je publikacija o izgradnji crkve sv. Ive.

Spomen-publikaciju priredio je Tomislav Perković u suradnji s današnjim župnikom fra Kazimirom Dolićem, a posvećena je fra Miroslavu Vrgoču, tadašnjem podhumskom župniku, koji je crkvu sv. Ive gradio sa svojim župljanima od 1964. do 1975. godine. Od novog kapelana fra Davora Petrovića, koji je rodom iz Viteza, doznajemo kako je spomen-publikacija "Crkva sv. Ive Krstitelja Podhum" u nakladi od svega 600 primjeraka te da se dijeli samo obiteljima župe Podhum prigodom ovogodišnjeg blagoslova obitelji.

-Ovu vrijednu publikaciju, koja sadrži najvažniju dokumentaciju s tekstovima i najboljim fotografijama o gradnji crkve, za početak smo namijenili za 571 obitelj, koliko ih živi u župi Podhum.

S obzirom na to da najmanje polovina naših župljana živi u iseljeništvu, po našoj procjeni njih više od dvije tisuće, tijekom blagoslova ćemo napraviti predbilježbe za novo tiskanje publikacije koju će moći nabaviti svi zainteresirani naši župljani koji su sada u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama diljem svijeta, kaže fra Davor kojeg smo, zajedno s prokuratorom Marijanom Kulišem zatekli u blagoslovu obitelji u selu Miši, jednom od šest sela u župi Podhum.

U uvodnoj riječi spomen-publikacije priređivač Tomislav Perković napisao je kako "ni jedna seoska crkva nije toliko puta fotografirana kao župna crkva u Podhumu". I s razlogom jer, kako piše Preković, "sa svoja dva predivna, vitka, kamena zvonika, plijeni pozornost i mami uzdahe svakomu tko je barem jednom vidio ovu velebnu građevinu".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?