njemačka

Prvo mjesto izvornog folklora, najbolju vokalnu izvedbu, a Josipa Marić među najljepšim djevojkama u narodnoj nošnji

17.10.2017.
u 12:32

HKD „Vrila“ iz Župe Mostarski Gradac, Široki Brijeg, kao predstavnik Bosne i Hercegovine na Petom međunarodnom Susretu čuvara hrvatske etno baštine, koji je prošlog vikenda održan se u Filderstadtu (kod Stutgarta), vratio se s punim pregrštom priznanja. Tako su osvojili prvo mjesto u kategoriji izvornog folklora, priznanje za najbolju vokalnu izvedbu a Josipa Marić proglašena je prvom pratiljom u izboru za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji iz Domovine.

Ovim je susretom se nastavlja tradicija organiziranja međunarodnog folklornog okupljanja u organizaciji Folklornog društva „Ruža“ i pod okriljem Hrvatske katoličke zajednice „Kraljica mira“ iz Filderstadta. Ovo je već jubilarni peti po redu susret koji promiče hrvatsku tradicijsku folklornu baštinu te okuplja i povezuje hrvatske folklorne skupine iz Njemačke, Hrvatske i drugih zemalja Europske unije.

Na smotri sudjelovalo 17 KUD-ova iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i „Vrila“ kao jedini predstavnik iz BiH. Pored „Vrila“, u Filderstadtu se predstavlli kulturno-umjetnička društva Delovi, Zdenac, Horvati, Mak, Magdalena, Plavi Dunav, Don Josip Kokorić, Tin, Dijaskorak, Tomislav, Fala, budućnost, Mannheim, Vila Velebita, Ruža, Šartovac i drugi.

„Smotra imala natjecateljski karakter(ocjenjivao šesteročlani stručni žiri), te je time i naš uspjeh iznimno zapažen. Vrila su se predstavila s izvornim pjesmama i plesovima Zapadne Hercegovine (kolanje, trusa, taraban, trojanac i muška ganga) a u svemu ovome je sudjelovalo 35 članova našeg društva“, rekao je Vlado Marić, umjetnički voditelj društva.

„Naš nastup je bio iznimno zapažen, ne samo po ostvarenim priznanjima i nagradama, već i po reakciji publike ali i samih sudionika. Pljuštali su pozivi sa svih strana, bolje reći od svih KUD-va, da sudjelujemo na njihovim smotrama. Nastup ocjenjujemo iznimno uspješnim, posebice susreti s ljudima koji borave u Njemačkoj iz Širokobriješkog kraja i drugih hercegovačkih općina. No, sve bi ovo bilo teško realizirati bez pomoći naše općine i naših lokalnih gospodarstvenika. Zahvaljujući gradonačelniku Kraljeviću te „ Soldo metalima“,dostojno smo prezentirali naše običaje i pjesme“, rekao je predsjednik društva Vlado Bošnjak.

Nakon nastupa KUD-ova upriličeno je biranje najljepše djevojke u narodnoj nošnji iz dijaspore i domovine, a zaslužen pljesak dobio je i bend „Gazde“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije