Ljubuški

Prve redovničke zavjete dalo 11 novaka

11.07.2017.
u 09:00

U novoj samostanskoj i župnoj crkvi na Humcu u Ljubuškom novaci Hercegovačke franjevačke provincije položili su svoje prve redovničke zavjete. Svečano misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, u zajedništvu s odgojiteljima novaka fra Stankom Mabićem i fra Stipanom Klarićem, humačkim gvardijanom, i fra Dariom Dodigom te još oko 30 svećenika, uglavnom fratara iz hercegovačkih samostana i župa koji su uveličali svečani čin mladih novaka, svojih budući kolega i svojom nazočnošću dali im potporu na njihovu svećeničkom putu. Crkva je bila ispunjena vjernicima, među kojima su bili i brojni članovi obitelji, rodbina i prijatelji novaka.

Zavjeti

Nakon provedene godine novicijata na Humcu, gdje su upoznali osnovne značajke franjevačkoga reda i redovničkog života i djelovanja, svoje prve redovničke zavjete na godinu dana dali su fra Slavko Anđelić (župa Grude), fra Ivan Crnogorac (Posušje), fra Fran Ćorić (Humac), fra Marko Galić (Široki Brijeg), fra Ivan Malić (Velika Gorica), fra Marin Mikulić (Kočerin), fra Robert Radić (Drinovci), fra Đuro Ravenšćak (Dugo Selo), fra Ivan Tomić (Mostar), fra Slaven Tomić (Humac) i fra Mate Zlomislić (Posušje). Na početku obreda učitelj (meštar) novaka fra Stanko Mabić je poimence prozivao novake, a oni su se, istupivši jedan korak, odazivali s “evo me”!

Čestitke

Potom je svaki od njih klečeći ispred provincijala, sa sklopljenim rukama u njegovim dlanovima, izrekao riječi zavjetovanja kojima je, među ostalim, obećao da će u sljedećih godinu dana živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći. Nakon izrečenih zavjeta, provincijal, odgojitelji, gvardijan i sva nazočna braća franjevci su pojedinačno čestitali zavjetnicima. U propovijedi provincijal je, uz ostalo, zahvalio svemogućemu Bogu “što je ove mladiće dao njihovim roditeljima, što ih je na ovako vidljiv način učinio braćom”, zahvalio je njihovim roditeljima na potpori, odgojiteljima, braći u Samostanu na Humcu, svoj braći u Provinciji, predavačima u novicijatskoj školi, časnim sestrama i svima koji su novacima bili pri ruci i potpora.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije