Devetnica Velikoj gospi

Prva procesija s Gospinim kipom u Širokom Brijegu bila je još davne 1865.

09.08.2021.
u 20:15

Već od petka, 6. kolovoza kolone vjernika sa svih strana pristižu na tradicionalne mise devetnice Velikoj Gospi u velikom dvorištu crkve Uskrsnuća Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, “gradu na gori”, kako ga nazvaše kardinal Franjo Kuharić. Nikakav virus ne može spriječiti vjernički puk da pohodi mise devetnice, duhovnu pripremu za proslavu blagdana Velike Gospe, piše Večernji list BiH. 

Brojni dolaze pješice i bosi

U 18 sati počinju krunica i priprema za zavjetnu molitvu, a euharistijsko slavlje u 19 sati. Prvu misu devetnicu u petak je predvodio fra Bože Milić, mostarski župnik, a drugu večer fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju. Sinoć je misu predvodio fra Miro Roleta, duhovni bogoslov u Sarajevu, a na kraju mise upriličen je blagoslov djece. Večeras će misno slavlje predvoditi don Domagoj Markić, biskupov tajnik u Mostaru, a sutra (utorak) fra Robert Jolić, župnik u Klobuku. Fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu, predvodit će misno slavlje u srijedu, a u četvrtak fra Ljubo Kurtović, župnik na Humcu. Fra Branimiru Musi, župniku u Tihaljini, pripala je čast predvoditi misu u petak, a zavjetnu misu i euharistijsko slavlje na uočnici u subotu predvodit će don Damir Stojić. U nedjelju, na sam blagdan Velike Gospe, mise će se služiti u 5, 6, 7, 8 i 9 sati, a svečanu pučku misu u 11 sati predvodit će dr. fra Ivan Sesar, franjevac iz Rima, bivši definitor. Mise devetnice, a posebno misa uočnica, okupljaju mnoštvo vjernika ne samo iz Širokog Brijega. Mnogi stignu pješice, a nisu rijetki ni oni koji bosi dođu svojoj Gospi Širokobriješkoj. Misama devetnicama nazoče brojni Širokobriježani koji su došli iz daleka svijeta u svoj sveti i voljeni Široki Brijeg. Mike Barbarić, uspješni kipar iz Amerike, trenutačno je u Orebiću, a kaže da će u Široki stići 13. kolovoza kako bi bio na misnim slavljima za blagdan Velike Gospe. Miljanko Topić iz Zagreba svakog ljeta u kolovozu stigne u Oklaje i ne propušta misu uočnicu. Željko Galić sa suprugom Ljiljom vratio se u svoje rodne Ljubotiće. Za blagdan Velike Gospe iz Londona stigao je njihov prvi susjed Branko Galić – Galun. Široki Brijeg u jedinstvenu je ozračju. Mnogi Širokobriježani koji su stigli iz Zagreba, Slavonije, Dalmacije, Europe i svijeta reći će da nigdje na svijetu nije tako lijepo kao u Širokom Brijegu oko Velike Gospe. Blažena Djevica Marija štuje se ovdje od dolaska franjevaca u Široki Brijeg 1846. Prva procesija s Gospinim kipom u Širokom Brijegu bila je 1865. Zagrebačke Narodne novine 1865. u svojoj rubrici o inozemstvu prenose tekst “Glasnika dalmatinskog” o nošenju Gospina kipa u Širokom Brijegu.

Svečana sjednica

Autor teksta s nadnaslovom “Turska” i naslovom “Niešto ugodno iz Hercegovine” je fra Petar Kordić koji piše: “Hercegovački puk imade toliko veselja, kakvo nije imao od kada je pod tursku vlast pao. Jedan dobročinitelj iz Tersta (komu sada ne znam imena, kada vam drugi put pisati budem, javit ću vam ime njegovo) poslao sliku BDM od uznešenja, na Široki Brieg; kip velik i plemenit, s niekoliko angjelah u okolo; ovaj kip pervi put ove godine, bi nošen u ophodu (procesion) s velikom svečanostju, i veseljem svijuh katolikoh ondie se nahodećih, nosilo ga je šest verstnih momakah, obučenih u cervene nove košulje, najprevo iziđe iz cerkve veliki barjak medju dva diaka, koji nošahu čirake, za križem idjahu školska dieca, za diecom mladi redovnici-diaci, za ovim misnici sve dva i dva, za ovima idjaše O. P. Fr. Filip Čutura, starieština ovoga manastira, s diakonom i pod-diakonom, obučeni u ruho polemenito.” Na blagdan Velik Gospe pada i Dan Grada Širokog Brijega. Proslavlja se i 30. obljetnica povratka imena Širokog Brijega. U četvrtak je svečana sjednica Gradskog vijeća, a slijedi i bogat zabavni program. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?