liječenje na stranim klinikama

Prošle godine u FBiH 789 zahtjeva za liječenje u inozemstvu, odobreno njih 580

05.04.2019.
u 21:59

Iako su bolnice u BiH posljednjih godina napravile brojne iskorake, još uvijek postoji određen broj dijagnoza koje se ne mogu liječiti u domaćim zdravstvenim ustanovama. Federalni Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja svake godine odvaja značajna sredstva kako bi osigurao liječenje stanovnika Federacije izvan toga entiteta, piše Večernji list BiH. 

Međudržavni ugovori

Pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvu uređeni su uvjeti, postupak i utvrđena su oboljenja i stanja za koja ne postoje uvjeti za uspješno liječenje u zdravstvenim ustanovama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zbog kojih se osiguranici mogu uputiti na liječenje u inozemstvo ako u zemlji u koju se upućuju postoji mogućnost za uspješno liječenje tog oboljenja. Pod liječenjem u inozemnim zdravstvenim ustanovama smatra se ambulantno-polikliničko, bolničko liječenje i kontrolni pregledi koji se obavijaju u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu s kojima je federalni Zavod zaključio ugovore o pružanju usluga, odnosno u zdravstvenim ustanovama država s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene međudržavne ugovore o socijalnom osiguranju, a koji predviđaju mogućnost upućivanja osiguranika jedne države na liječenje u drugu državu potpisnicu ugovora.
“Izrađeno je polugodišnje izvješće o upućivanju osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo za prvu polovinu 2018. godine i za to razdoblje odobreno je 289 prijedloga za upućivanje na liječenje i kontrolne preglede u inozemstvo, 30 prijedloga je odbijeno, dok je 45 prijedloga u razdoblju izrade izvješća bilo u postupku rješavanja. Istodobno je u izradi godišnje izvješće o upućivanju osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine. To je, prema preliminarnim podacima, od ukupno 789 podnesenih prijedloga u 2018. godini, oko 580 prijedloga odobreno, 44 prijedloga odbijena, jer nisu bili u skladu s pravilnikom i stručno-medicinskim kriterijima, a oko 35 prijedloga vraćeno je kliničkim zdravstvenim ustanovama radi dopune. Preostali prijedlozi, oko 130 prijedloga su u postupku rješavanja, od kojih jedan dio očekuje prezentiranje Stručnom povjerenstvu, a drugi očekuje termine prijma, odnosno realizaciju odobrenog liječenja u inozemstvu”, navodi se u izvješću o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. U pogledu troškova liječenja u 2018. godini, procjenjuje se da će oni iznositi 23 milijuna KM.

Najteži pacijenti

Bolesti zbog kojih pacijenti idu na liječenje u strane države su brojne. Djeca s dijagnozama urođene srčane mane smatraju se prioritetom, a zahtjeva za zahvate je sve više. Potom onkološki slučajevi kod najmlađih, kao i oni u kojima je dijete zadobilo opekline koje se nalaze na više od 60 posto kože. - Tu su i oni s oboljenjima jetara, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantacijom, zatim oboljenja kod odraslih koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži, elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija i oboljenja kod djece rijetkih patologija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?