48 tisuća umirovljenika u inozemstvu

Prosječna mirovina u Sarajevu 25 posto veća nego u Hercegbosanskoj županiji

umirovljenici
06.09.2017.
u 07:00

Približno 48 tisuća osoba u inozemstvu prima mirovinu iz Federacije BiH, odnosno iz Federalnoga zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja. Za isplate mirovina “strancima” svakog mjeseca prošle godine bilo je potrebno osigurati više od 8,7 milijuna maraka.

Najviše je onih izvan BiH koji primaju takozvane starosne mirovine i njihov broj je u 2016. godini bio dosegao 31.338. Potreban mjesečni iznos za isplatu tih mirovina veći je od 5,3 milijuna maraka. Znatno je manje invalidskih i obiteljskih mirovina koje se šalju u inozemstvo. Više od 11.100 osoba s prebivalištem u Republici Srpskoj također prima mirovine iz Federacije, a u Distriktu Brčko takvih je 4713.

Unutar Federacije najviše umirovljenika je u Sarajevskoj županiji, gotovo 88 tisuća. Slijede Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija, koje imaju 71 odnosno 61 tisuću umirovljenika, a iza njih su Srednjobosanska županija s nešto manje od 39 i Hercegovačko-neretvanska županija s više od 37 tisuća umirovljenika.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?