Fadil Novalić

Proračunom FBiH za 2022. izvršeno povećanje za sve ključne kategorije u FBiH

Fadil Novalić
31.03.2022.
u 18:38

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izjavio da će ovogodišnji proračun Federacije BiH, kojeg je predložila Vlada FBiH u iznosu od 5,6 milijardi KM, doprinijeti u stabilizaciji ekonomije Federacije te pružiti zaštitu ranjivim kategorijama i stvoriti pretpostavke za ubrzani razvoj u budućnosti.

Izaslanicima je obrazložio da je proračun za 2022. godinu veći za 116 milijuna KM ili za dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Ključni je zadatak svake vlasti da pronađe najbolju moguću ravnotežu između onoga što je potrebno, ali i onoga što je moguće, odgovorno i dugoročno održivo. Uvjeren sam da smo ovim proračunom uspjeli pronaći jednu takvu ravnotežu - rekao je Novalić.

S obzirom na značaj poljoprivredne proizvodnje, te jačanja njene otpornosti, u proračunu je, prema riječima premijera Novalića, prvi put planiran iznos od 106 milijuna KM.

Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija je planirano 260 milijuna KM kapitalnih transfera od čega je 229 milijuna KM za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Novalić je naglasio da će biti završena izgradnja novih dijelova autoputa na dionicama Tarčin - Ivan, te Ponirak-Vraca, ali i da će se početi s izgradnjom 60 kilometara autoputa na koridoru Vc, uključujući početak probijanja tunela Prenj.

- Također, počet ćemo s izgradnjom dijela autoputa od Tuzle do Orašja koji će postati dio budućeg autoputa od Sarajeva do Beograda. Ubrzano se radi na izradi dokumentacije za početak radova na dionicama Široki Brijeg - Mostar i Bihać - Maljevac. U ovoj godini ćemo okončati radove na dvije poddionice i time kompletirati izgradnju jedne nove moderne ceste od Stoca do Neuma ukupne dužine oko 36 kilometara. Počet ćemo s izgradnjom obilaznice u Živinicama na putu od Tuzle do Sarajeva, te izgradnjom brze ceste od Lašve do Nević Polja koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez. Konačno, počet ćemo sa izgradnjom južne obilaznice Mostara. Ukupna vrijednost ovih radova je 120 milijuna KM - rekao je Novalić.

Pored toga, izdvojeno je 20 milijuna KM za izgradnju zračne Bihać i dodatnih 7,5 milijuna KM za Željeznice Federacije s ciljem sufinanciranja izgradnje željezničke infrastrukture. Također, predviđeno je i šest milijuna KM za unapređenje avioprometa FBiH, odnosno zračne luke Mostar, Tuzla i Sarajevo.  

Na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva i ove godine su predviđena sredstva za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u ukupnom iznosu od 75 milijuna KM.

- Ovaj iznos predstavlja trećinu sredstava neophodnih za provedbu zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH. U protekle dvije godine borbe protiv pandemije, iz proračuna Federacije je ukupno izdvojeno 102,5 milijuna KM pomoći za zdravstveni sektor – istaknuo je Novalić.

Naglasio je da su transferi za braniteljsku populaciju povećani za 10 milijuna KM. Ovo povećanje se odnosi na provođenje zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja, transfer za implementaciju razvojačenih branitelja dodatak, te za povećanje invalidnina. Navedena sredstva iskoristit će se za provođenje izmjena i dopuna zakona iz oblasti braniteljskih kategorija zbog usklađivanja osnovice na sličan način kao što je to predviđeno s redovnim penzijama.

Na razdjelu Federalne direkcije robnih rezervi planirano je ukupno 20 milijuna KM. Predviđeno je da se ova sredstva koriste u okviru seta mjera koje će biti usmjere, prije svega, na ograničavanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica u FBiH.

- Uz to, iskoristit ćemo dizel gorivo iz robnih rezervi kako bismo pomogli poljoprivrednicima. Svaki registrirani poljoprivrednik, koji je tijekom pandemije dobio pomoć s federalne ili županijske razione će dobiti 50 litara goriva po hektaru zemlje, što je još jedna u nizu mjera koje provodimo kako bismo obuzdali rast cijena hrane - napomenuo je Novalić.

Pored redovnih tansfera za financiranje naknada civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirana su sredstva u iznosu od 17,5 milijuna KM za provođenje zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH.

- Na ovaj zakon sam posebno ponosan jer prvi put roditelji stječu pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće koja od početka ove godine iznosi 543 KM. Na ovu plaću se uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti, čime roditelji njegovatelji stječu pravo da jednog dana odu u zasluženu mirovinu - rekao je Novalić.

Također, planirano je 20,3 milijuna KM za poravnanje verificiranog duga prema zavodu MIO čime bi se i knjigovodstveno izmirile obveze Federacije prema ovom zavodu. Pored navedenog, planiranu su sredstva u iznosu od 50 milijuna KM za početak implementacije Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH.

- Prvi put, Federacija BiH će preuzeti isplatu dječjeg dodatka u iznosu od 103 KM za oko 90.000 djece godišnje i to svaki mjesec dok ne napune 18 godina. Za ovo će Federacija BiH ubuduće izdvajati preko 100 milijuna KM godišnje - dodao je premijer.

Transferi koji podržavaju kinematografiju, sport, kulturu i knjižničku djelatnost uvećani za nešto više od šest milijuna KM. Također, ukupni transferi za raseljene osobe i izbjeglice povećani su za 21 milijun KM.

Na razdjelu Federalnog ministarstva okoliša i turizma transfer za razvoj turizma povećan je za 4,5 milijuna KM i ukupno iznosi pet milijuna KM.

Na razdjelu Federalnog ministarstva financija za pomoć nižim razinama vlasti, prije svega županijama planirano je 200 milijuna KM. Za općine planirano je ukupno 38 milijuna KM, od čega 10 milijuna KM kao financijska pomoć proračuinima, a 28 milijuna KM za sufinanciranje kapitalnih projekata na razini gradova i općina.

Također, na razdjelu Federalnog ministarstva financija je planirano 15 milijuna KM za nastavak sufinanciranja kreditne linije za mlade putem Union banke.

- Ova kreditna linija postoji od 2018. godine i do sada je iz proračuna za nju izdvojeno 55 milijuna KM. Union banka je u rujnu prošle godine odobrila tisućiti stambeni kredit za mlade ljude, a do danas ih je oko 1.100. Zahvaljujući zajedničkim naporima, uspjeli smo utjecati na čitavo tržište hipotekarnih kredita, te su u biti sve komercijalne banke reagirale snižavanjem kamatnih stopa - rekao je Novalić.

Također, premijer se osvrnuo da su proračunski prihodi, prije svega prihodi od poreza i doprinosa, značajno povećani u odnosu na 2021. godinu i to za 466,2 milijuna KM ili 12 posto. Promatramo pojedinačno, porez na dobit je nešto niži i iznosi 67 milijuna KM, odnosno 5,9 milijuna KM je manji u odnosu na prošlu godinu. Doprinosi za mirovinsko - invalidsko osiguranje su u odnosu na izvršenje u 2021. godini veći za 41 milijun KM i iznose 2.219 milijuna KM.

Premijer je rekao da su prihodi od neizravnih poreza u bruto iznosu povećani za 74,5 milijuna KM u odnosu na izvršenje proračuna za 2021. godinu i iznose 1.692,8 milijuna KM. Neto prihodi koji se uplaćuju u proračun Federacije povećani su za 41,9 miliojuna KM u odnosu na izvršenje u prošloj godini i ovi prihodi su u odnosu na Nacrt proračuna povećani za 30 milijuna KM. Neporezni prihodi su u odnosu na 2021. godinu smanjeni za 4,7 milijuna KM i iznose 494,3 milijuna KM.

- Kada su u pitanju proračunski rashodi u odnosu na važeći proračun su povećani za 194,8 milijuna KM i iznose 4.612.235.022 KM. U strukturi proračunskih rashoda tekući rashodi su najzastupljeniji i povećani su za 119,2 milijuna KM ili tri posto - istaknuo je Novalić.

Naveo je da je najznačajnije povećanje proračunskih rashoda na kapitalnim transferima u iznosu od 94 milijuna KM koji iznose 321,5 milijun KM.

S druge strane, u okviru proračunskih rashoda izdaci za kamate su manje za 18,4  milijuna KM i iznose 105,1 milijun KM.

- Usporedivši s proračunom za 2021. godinu evidentno je da je došlo do značajnog pozitivnog pomaka u tekućoj potrošnji čime je tekući bilans smanjen za skoro 271,4 milijuna KM - zaključio je premijer Novalić obrazlažući ovogodišnji proračun Federacije BiH izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH.

Trenutno je na sjednici u toku rasprava o budžetu FBiH za 2022. godinu, koju je već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?