Mons. Pezzuto predvodio je misu u Kornici

Projektom “Iuvenes Fructus” ohrabrili mlade da ne odlaze

19.02.2018.
u 10:00

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto predvodio je misno slavlje u podružnici župe Čardak - crkvi sv. Josipa u Kornici u sklopu svečanih sadržaja otvaranja projekta “Iuvenes Fructus” u Kornici.

Tim se projektom želi udahnuti život u taj posavski povratnički kraj edukacijom i privlačenjem mladih za bavljenje modernom poljoprivredom.

Sveta je misa uz veliki broj vjernika, osobito mladih, održana u koncelebraciji s dr. vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, vlč. Pavom Kopićem, čardačkim župnikom, preč. Mladenom Kalfićem, kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije, fra Antom Tomasom, gvardijanom Samostana u Plehanu, i vlč. Miroslavom Ćavarom, direktorom Medijskoga centra Vrhbosanske nadbiskupije. Vlč. Pavo je svima zahvalio na dolasku u Kornicu za koju je, kako je naglasio, to iznimno važan događaj. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Tolise Adoro pod ravnanjem prof. Marije Nedić.

27 mladih poljoprivrednika

U okviru drugog dijela svečanosti predstavljen je projekt “Iuvenes Fructus”.

Bilo je riječi o prvoj godini rada, a predstavljeno je i 27 ovogodišnjih kandidata iz Sivše, Tolise, Orašja, Grebnica, Kornice, Odžaka, Žepča, Brčkog, Viteza i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

- Prošle godine Centar za mlade “Ivan Pavao II.” aktivnosti je odlučio proširiti na marginaliziranu skupinu mladih koji po završetku srednje škole nisu upisali fakultet niti pronašli mogućnost zaposlenja. Centar se umrežio s poduzećem Zorg-In d.o.o. koje se već pet godina bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini.

Rezultat suradnje je projekt “Iuvenes Fructus” koji ima za cilj doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, a koji također predstavlja poticaj za ostanak u domovini i djelovanje na razvoju mjesne te župne zajednice, čulo se tijekom objašnjenja projekta.

- Želimo podržati naše mlade koji žele na ovim prostorima ostati te pokazati da smo uz njih. Prošla godina je dobro uspjela, svi oni koji su bili odgovorni odradili su svoj dio posla, nadam se i vjerujem kako će tako biti i ove godine - poručio je vlč. Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih. - Zadnji put sam rekao kako se čuda događaju, to se i dogodilo. Mi se ovdje bojimo novog početka, bojimo se htjeti, željeti, nadati se. Vidite kako je sve moguće, ali ne bi bilo moguće da nema nas, da nema vas mladih. Osobno ne bih mogao da nema obitelji, da nema Šime, prijatelja koji su pomogli u projektu u Kornici - kazao je, uz ostalo, Petar Lušo, direktor poduzeća Zorg-In d.o.o.

Čuda se događaju

Nazočnima su prigodne riječi uputili i Marijan Damjanović, bivši ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju, Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak, Gorana Blažanović, profesorica SSŠ iz Orašja i stručna suradnica projekta koja je predstavila prošlogodišnju realizaciju, Miodrag Đurić i Antonija Mikolić, prošlogodišnji polaznici koji su zahvaljujući financijskoj potpori započeli svoj osobni biznis u poljoprivredi. Uz njih, nazočnima se obratio i Zdravko Beljo, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Mario Zeko iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje RH, Žana Ćorić uime Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Larisa Klepac, operativna direktorica World Visiona, te mons. Pezzuto koji je posebno, osvrćući se na problem iseljavanja, ohrabrio mlade da ustraju u ovomu projektu i ostanu u svojoj zemlji. Uslijedilo je predstavljanje ovogodišnjih kandidata, njih 27, koji dolaze iz Sivše, Tolise, Orašja, Grebnica, Kornice, Odžaka, Žepča, Brčkog, Viteza i drugih mjesta u BiH. Na kraju je ispred crkve upriličeno fotografiranje s nuncijem te zajednički ručak u prostorijama stare Osnovne škole gdje su se nazočnima pridružili i dopredsjednik RS-a Josip Jerković te ministar raseljenih osoba i izbjeglica RS-a Davor Čordaš. Kornica je mjesto u sastavu općine Bosanski Šamac. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u njoj su živjela 882 stanovnika, većinom Hrvati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?