Očekuje se novi rast cijena građevinskog materijala

Proizvodi od čelika i željeza skuplji do 80% nego u 2020.

16.03.2022.
u 16:09

Pandemija koronavirusa, rast cijena nafte kao sirovine, kriza u Ukrajini… samo su neki od razloga nezaustavljivih poskupljenja građevinskog materijala u BiH. Taj trend, sudeći prema trenutačnoj situaciji u svijetu, mogao bi se nastaviti i u budućnosti, piše Večernji list BiH.

Što su posljedice?

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao je za Nezavisne kako su poskupljenja željeza i čelika posljedica pandemije koronavirusa, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja prijevoza, ali i goriva. - Sve navedeno stvara udar na bh. gospodarstvenike. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalskoj industriji nabavljaju se u inozemstvu, odnosno uvoze se, tako da je to globalni, a ne samo problem u BiH. Država će to morati promatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što lakše za gospodarstvo - kazao je Jašarspahić. Ističe kako se u BiH trebaju razmotriti iskustva domaćih tvrtki koje su u izravnoj vezi s vrhovima lanaca dobavljača ovih proizvoda kako bi se vidjelo što je moguće uraditi da se proračuni ne ugroze, a da se, s druge strane, tvrtke zadrže na nekoj razini kao i prije pojave pandemije koronavirusa. - Potrebno je učiniti sve da se taj trend rasta izvoza iz BiH u odnosu na godine prije zadrži, a to je moguće jedino uz mjere poticaja koje će ublažiti udare koje gospodarstvenici imaju. Gospodarstvenike moramo spasiti jer tako sve spašavamo - rekao je Jašarspahić za Nezavisne. Tajnik Udruge građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Gospodarskoj komori Republike Srpske Mile Petrović za navedeni je medij istaknuo kako su poskupljenja građevinskog materijala počela prošle godine. - Trend poskupljenja nastavljen je tijekom godine. Osim poskupljenja, također je bila prisutna nestašica. Ti problemi u velikoj su mjeri usporili rast građevinskog sektora. No, kontinuirana opskrba proteklih nekoliko mjeseci bila je osigurana. Proteklih dana došlo je do dodatnog poskupljenja građevinskog materijala, a u najvećoj mjeri željeza koje je jako teško i nabaviti - istaknuo je Petrović. Zaključuje kako su proizvođači građevinskog materijala kao jedan od osnovnih razloga poskupljenja navodili povećanje troškova proizvodnje na koje je utjecaj ostavilo i povećanje cijena sirovina na tržištu.

Veće cijene

Iz tvrtki koje se bave prodajom čelika i željeza pak kažu kako će cijene idućih dana biti veće za oko 20%.

- Računajući novo poskupljenje od 20%, cijene proizvoda od željeza i čelika bit će veće za oko 70 do 80% u odnosu na 2020., do pojave koronavirusa - kazali su.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?